BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kjører videokonferanser som virtuell virkelighet

Polycoms luksussystem lar deltakerne i videokonferanser få øyekontakt med hverandre.

13. juli 2006 - 13:49

Tidlig i sommer lanserte Polycom et luksussystem for videokonferanser som står i sterk kontrast til de rimelige og hendige løsningene selskapet er mest kjent for.

Systemet er døpt RPX for «real presence experience».

– Det er et system som er laget med tanke på å gi deltakerne inntrykk av at alle sitter i samme rom, forklarer Polycoms norske representant, Flemming Graversen. – Du ser de andre rett i øynene. Systemet omfatter alt av skjermer, møbler, veggpaneler, takpaneler, belysning og så videre. Det leveres ferdig fra konteinere. Prisen er fra 250 000 dollar og oppover.

Graversen innrømmer at markedet for slike systemer ikke er så stort her i landet.

– Tallet på potensielle kunder i Norge er mindre enn en håndfull. Men internasjonale selskaper er interessert i slikt. Vi ser noen muligheter i Norden.

Med RPX går Polycom inn i et nytt marked. Selskapet mener de har integrert det beste som finnes av teknologi for video, data og tale. Alt bygger på standarder, og akustikk og romperspektiv er laget med tanke på at deltakerne på videoskjermer skal virke så tilstedeværende og naturlige som mulig.

Kameraene er plassert midt i skjermen, og teknikken sørger for at den som taler også vises midt i skjermen. Dette gir en følelse av øyekontakt mellom partene, i motsetning til systemer der kameraet er plassert på toppen av skjermen. Det naturlige er å se på ansiktet til den man snakker til, men når kameraet står over skjermen der ansiktet vises, har partene inntrykk av at den andre ser nedover. Det gir en ubehagelig følelse av man ikke vil se hverandre i øynene. I RPX styrer man unna denne psykologiske defekten hos rimeligere videokonferansesystemer.

Systemet kan gjøres toveis eller flerveis. Bildet nedenfor viser hvordan deltakerne i New York oppfatter at alle de andre deltakerne sitter ved samme bord, enten de befinner seg i Minneapolis, Phoenix, Sydney eller London. De loddrette røde strekene på bildet er bare tegnet inn for å anskueliggjøre den faktiske geografiske plasseringen. Legg merke til at til og med bakgrunnen kan lages slik at den virker kontinuerlig. I den mest kostbare løsningen kan man få en skjerm som er neste fem meter lang, og med gjennomtenkt plassering av opptil 28 deltakere per rom.

Sett ovenfra, ser denne største løsningen slik ut:

Polycom RPX er laget slik at det kan kople seg opp mot alle slags andre videokonferansesystemer, også fra andre leverandører.

Det er selvfølgelig rom for forbedringer.

– I fjerde kvartal vil det komme en løsning med høyoppløselig video, og med rom som kan ta opptil 90 deltakere, sier Graversen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.