Kjøretøy og detektiver brukes i jakten på TV-pirater

ViaSat og Canal Digital har satt i gang en storjakt på parabol-piratene. Til sommeren kan kampanjen komme til Norge.

ViaSat skriver i et dansk nyhetsbrev at selskapet sammen med konkurrenten Canal Digital har startet en storstilt kampanje mot bruken av piratkort.

I tillegg til å omfatte advarsler i TV-reklame, benytter selskapene spesialbiler og detektiver. Som tatt ut av en kriminalroman skriver ViaSat at detektiver i lengre tid har etterforsket og kjøpt piratkort i ulike miljøer. Etterforskningsmetodene som beskrives, minner sterkt om den gamle historien om NRK som skal ha kjørt rundt og peilet inn seere som ikke hadde betalt TV-lisensen.

Les også denne uttalelsen fra en norsk ekspert::


Det er organisasjonen STOP Nordic som organiserer antipiratjobbingen og drar Danmark rundt. Ifølge nyhetsbrevet har etterforskningen foregått både i uskyldige forstads- og landsbymiljøer så vel som i kriminelle miljøer i storbyene.

Kampanjen skal foregår i tre måneder. Etter den tid blir det avgjort om den skal utvides til de andre nordiske landene.

- Det har ingen hensikt i å starte i alle landene samtidig. Vi ser an om vi får suksess i Danmark før vi bestemmer oss, sier advokat og STOP-direktør David Würgler som styrer aksjonen og antipiratarbeidet i Danmark.

Han sier til digi.no at de i fremtiden vil satse på å få mer PR for arbeidet i Norge og vil også satse på betalt reklame for å informere seerne om arbeidet og hva de risikerer. Foreløpig har informasjonskampanjene begrenset seg til ViaSats egne kanaler.

- Det har vært stor forskjell på utberedelsen av problematikken i de ulike landene. i Sverige er det fortsatt lov å eie og bruke piratkort, mens Danmark ikke fikk lovgivning på området før i år 2000. Loven har vært mye bedre tilpasset i Norge i lang tid. STOP har dessuten vært til stede i Norge i syv til åtte år allerede, sier han.

Den 15. juni 2000 ble det endringer i § 75a i "Lov om radio- og fjernsynsvirksomhet". Den umiddelbare effekten av endringen var at det ble ulovlig for private å benytte uautoriserte programkort som gjør forbrukeren i stand til å se kodede programmer fra blant andre Viasat og Canal Digital Danmark

- Vi har brukt måneders forarbeid på å planlegge turen, så vi kommer til nettopp de områder, hvor problemerne finnes. Ved å analysere markedet og sammenholde med opplysninger fra analyseinstitutter, autoriserte forhandlere og enkeltpersoner har vi funnet de sorte hullene.

Da en rekke av de autoriserte forhandlere har henvendt seg med opplysninger om et stigende antall ulovlige kort, besøker STOP også forhandlere over hele landet.

- Vi har innkjøpt helt spesielle biler som er ombygget til innsatsen, sier David Würgler.

- Vi vil ikke fortelle om den anvendte teknologi i bilene, da piratene og deres medskyldige er de eneste som vil ha glede av denne kunnskapen. En av bilene blir vil forøvrig bli svært synlig i gatebildet. Det er en kampanjebil med en parabol på taket, sier han videre.

Würgler opplyser at organisasjonen nettopp hadde en dom i Norge som gikk i STOPs favør. Organisasjonen har de siste tre årene stått bak omkring 150 fogedforbud, erstatningssaker og straffesaker i Danmark.

Les også

Til toppen