JUSS OG SAMFUNN

Klager Facebook til Datatilsynet

Forbrukerrådet mener tjenesten bryter loven om personopplysninger.

Oslo (NTB): Forbrukerrådet har klaget inn Facebook og spillprodusenten Zynga til Datatilsynet.

Forbrukerrådet mener at disse to selskapene bryter personopplysningsloven, skriver Aftenposten.

– Forbrukere blir fratatt grunnleggende rettigheter når de blir medlem av Facebook. Nettsamfunnet og spilltilbydere samler inn stadig mer informasjon om oss. Vi mener at mye av innhentingen og bruken av personopplysninger er i strid med personopplysningsloven, sier underdirektør Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet mener at Facebook-medlemskap eller bruk av spill via Facebook gjør at brukerne fraskriver seg rettigheter til sin personlige informasjon, og at informasjon blir videresolgt uten at brukerne gir tillatelse til det.

– Vi vet at stadig mer personopplysninger samles, men vet ikke hvordan disse brukes. Når vi klikker oss inn på et nettsted eller et spill, samtykker vi samtidig til å gi fra oss private opplysninger. De fleste av oss har fått avtaleapati og aksepterer vilkårene som gis uten å tenke særlig mye over mulige konsekvenser, sier Nortvedt.

Han mener Datatilsynet må avklare hva Facebook og andre nettsteder faktisk har lov til og mener Facebook ikke skal kunne gjemme seg bak lokale lover i California når nettstedet retter seg spesifikt mot norske forbrukere.

Spillprodusenten Zynga står bak de mest populære Facebook-spillene som FarmVille, Café World og Mafia Wars.

Aftenposten har ikke klart å få kommentar fra Facebook til saken. Datatilsynet vil ikke kommentere den før det har sett på klagen. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.