JUSS OG SAMFUNN

Klager på begrenset YouTube-tilgang

Microsoft angriper Google på nytt mens antitrust-granskningene nærmer seg slutten.

Selv om det ofte har blitt framstilt som at det er Apple som er Googles hovedmotstander, så har krigen mellom Google og Microsoft virkelig blusset opp det siste året. Men denne krigen foregår på andre arenaer enn den mellom Google og Apple, hvor det er patentstridene som dominerer.

Til tross for temmelig forskjellig tilnærming, er det felles for alle de tre selskapene at smartmobiler stadig mer betydning, fordi stadig mer innhold aksesseres via nettopp smartmobiler. Mye av dette innholdet kontrolleres av Google, med videotjenesten YouTube som det viktigste eksempelet.

Mens Apples iOS siden starten av har hatt mer eller mindre full tilgang til YouTube (det samme har selvfølgelig også Googles egen Android-plattform), er ikke det samme tilfellet for Microsofts Windows Phone, skal vi tro Microsofts stedfortredende sjefjurist, Dave Heiner. I et blogginnlegg skriver han at Google hindrer Windows Phone i å fungere skikkelig med YouTube.

Ifølge Heiner gir Google Android-mobiler tilgang til å søke etter videokategorier, finne favoritter, se brukerrangeringer og lignende via brukergrensesnitt som tilbys av operativsystemet.

– Det (Google, red. anm.) har gjort det samme med iPhone-er som tilbys av Apple, som ikke tilbyr en konkurrerende søketjeneste.

Dette skrev Heiner allerede i et blogginnlegg i 2011, men det gjentas nå. Han skriver videre at Windows Phone ikke gis tilgang til de aktuelle metadataene på samme måte som det Android og iOS har, noe som har ført til at Microsofts YouTube-applikasjon i praksis bare viser YouTubes mobiltilpassede nettsted.

YouTube er et datterselskap av Google. Ifølge Heiner ønsker YouTube at alle kunder, også de med Windows Phone, skal få en flott YouTube-opplevelse, men at det er toppsjefer i moderselskapet Google som har satt ned foten for dette. Google har heller ikke vist noen interesse for å tilby noen flere egenutviklede applikasjoner til Windows Phone enn den ene søkeapplikasjonen som finnes i dag.

Heiner og Microsoft mener at dette er til skade for forbrukerne, at det er konkurransehemmende og et brudd mot antitrust-lovgivningen. Heiner synes det også er underlig at Google fortsetter å gjøre dette samtidig som at selskapet granskes av konkurransemyndighetene i både USA og EU.

Forlik?

Nå kan det se ut til at antitrust-sakene mot Google begynner å nærme seg slutten, uten Windows Phone-tilgangen til YouTube har vært blant de mest sentrale temaene. Flere ikke navngitte kilder forteller til Bloomberg at Google i dag eller i morgen vil komme med forslag til endringer som vil kunne føre til at amerikanske FTC (Federal Trade Commission) avslutter granskningen.

Endringene skal både være knyttet til hvordan selskapet håndhever visse smartmobil-relaterte patentrettigheter og hvordan innholdet fra konkurrerende tjenester vises i Googles søketjeneste.

Dersom FTC godtar tilbudet fra Google, anses det som et slag i ansiktet til aktørene i gruppen som kaller seg for FairSearch.org. Microsoft er blant medlemmene i gruppen, sammen med blant annet flere nettbaserte reisebyråer, Nokia og Oracle. Gruppen ønsker ikke bare at Google gjør endringer i søkeresultatene, men at selskapet bringes inn for en domstol og straffes for virksomheten.

I et blogginnlegg som ble publisert onsdag denne uken, skriver FairSearch.org at FTC ikke må forhaste seg, men vente med en avgjørelse inntil Google legger fram sitt tilbud for EU-kommisjonen. Dette er ventet å skje senere i januar.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.