JUSS OG SAMFUNN

Klappjakt på norske pirater

«Antipiratbyrå» ruster til kamp.

18. juni 2013 - 14:31

Etter mønster fra det svenske Antipiratbyrået og tilsvarende i Danmark er norske rettighetshavere i ferd med å organisere seg, skriver Teknisk Ukeblad (TU).

Bak initiativet står tunge representanter for film-, musikk- og forlagsbransjen, godt hjulpet av advokatfirmaet Simonsen.

– Alliansen skal drive etterforskning av krenkelser av opphavsrett, bekrefter generalsekretær Willy Johansen i Norsk videogramforening til ukebladet.

Den nye åndsverkloven, som nesten en samlet nasjonalforsamling banket igjennom i våres, etter forslaget fra kulturminister Hadia Tajik (Ap), danner grunnlaget for virksomheten.

1. juli åpnes det for privat etterforskning, innsamling og lagring av IP-adresser ved mistanke om ulovlig fildeling, uten konsesjon. Bare Venstre stemte imot lovendringen.

Erfarne piratjegere

Simonsen (etter en sammenslåing heter de Simonsen Vogt Wiig) hadde inntil 2011 konsesjon for å bedrive slik overvåkning. Heretter er det tilstrekkelig for private aktører å sende en melding til Datatilsynet med 30 dagers varsel før man starter lagringen.

Det samme advokatfirmaet lyktes i 2010 med å avsløre nordmannen som hadde delt ut filmen Max Manus i et fildelingsnettverk på internett.

Rettspraksis fra den gangen viser at man med domstolens kjennelse kan tvinge nettleverandører til å utlevere personopplysninger og navn om hvilken kunde som er tilknyttet IP-adressen som angivelig er brukt til ulovlig fildeling.

Det var også Simonsen som på vegne av en samlet norsk underholdningsbransje i 2009 krevde at Telenor måtte blokkere kundenes adgang til fildelingsnettstedet Pirate Bay, uten hell. Nå ligger det an til at saken blir tatt opp igjen, slik den nye åndsverkloven åpner for.

digi.no har vært i kontakt med Simonsen Vogt Wiig, som mente det var for tidlig å si noe om hva slags strategi som er valgt eller hvilke forrentninger de hadde til samarbeidet med den nye rettighetsalliansen.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.