JUSS OG SAMFUNN

Klar advarsel mot Google fra EU og USA

Motorola-kjøpet er godkjent under tvil: Misbruk av mobilpatenter vil bli slått ned på.

Konkurransemyndighetene i EU og USA meldte i går kveld, uavhengig av hverandre, at de har godkjent Googles kjøp av Motorola Mobility.

Godkjenningen innebærer betinget tillit til at Google ikke vil misbruke kontrollen over Motorola Mobility til å forringe dagens konkurranseforhold rundt operativsystemer for smartmobiler eller patenter innen mobilteknologi.

Både USA og EU advarer Google om at essensielle patenter innen mobilteknologi må lisensieres på rimelige og ikke-konkurransevridende vilkår, og at de vil følge nøye med i selskapets praksis.

Rett over nyttår 2011 ble det som var igjen av Motorola etter salget av teleutstyrsavdelingen til Nokia Siemens Networks, delt i to uavhengige selskaper, henholdsvis Motorola Mobility for mobiltelefoner og tv-bokser, og Motorola Solutions for nødradio, politisamband, håndholdte terminaler med mer.

I august i fjor kunngjorde så Google at de hadde avtalt å kjøpe Motorola Mobility for 12,5 milliarder dollar.

Motorola Mobility har 17 000 patenter, og har satset på Android-baserte mobiler. Kjøpet utløste følgelig frykt for at Google kunne bruke patentene i den pågående patentkrigen rundt mobilteknologi, som kommer til uttrykk i en mengde søksmål mellom nøkkelaktører som Apple, Google, Microsoft, Samsung og andre. Konkurrerende leverandører av Android-mobiler forsikret offentlig at Googles kjøp av Motorola ikke utgjorde noen fare, men EU og USA var ikke umiddelbart overbevist om at det var korrekt.

Patentkrigen innen mobilteknologi ble skjerpet etter auksjonen av patentene etter nå avdøde Nortel, som brakte inn 4,5 milliarder dollar. Her kjøpte Apple den største potten, på 2 milliarder dollar. Salget av disse patentene ble gransket av amerikanske myndigheter: Godkjenningen ble publisert i går kveld, tilfeldigvis samtidig med godkjenningen av Googles Motorola-kjøp.

EUs konkurransekommissær Joaquín Almunia advarte at EU vil fortsette å følge nøye med i oppførselen til alle aktuelle markedsaktører, «særlig i forhold til den stadig mer strategiske bruken av patenter».

EU innledet i går en granskning av Samsung på mistanke om misbruk av patentmakt, og uttrykte blant annet skepsis overfor Samsungs mange søksmål mot Apple. Samsung er den største leverandøren av Android-baserte smartmobiler og nettbrett.

USAs justisdepartement meldte i sin kunngjøring at de hadde lagt avgjørende vekt på lisensiering av såkalte «standard essensielle patenter» (SEP). De varsler at de vil overvåke bruken av SEP-er innen markedet for nettbrett og smartmobiler, og ikke nøle med å handle dersom de oppdager konkurransevridende virksomhet.

Dessuten uttrykker de spesielt stor skepsis overfor Google, som de mener har kommet med langt vagere forpliktelser enn Apple og Microsoft.

– I løpet av [antitrust-]avdelingens undersøkelse kom mange av hovedkonkurrentene, blant dem Google, Apple og Microsoft, med forpliktende utsagn om sitt syn på SEP-lisensiering. Avdelingens bekymring rundt potensiell konkurransehindrende bruk av SEP-er ble redusert som følge av klare forpliktelser fra Apple og Microsoft om å lisensiere SEP-er på fornuftige og ikke-diskriminerende vilkår, og fordi de forpliktet seg til ikke å søke rettslige forføyninger i tvister rundt SEP-er. Googles forpliktelser var mer tvetydige og gir ikke en tilsvarende direkte bekreftelse av synet på SEP-lisensiering, heter det i uttalelsen fra USAs justisdepartement.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.