Klar for greske og arabiske domener

- Største tekniske endring siden nettet ble oppfunnet for 40 års siden, ifølge ICANN.

Klar for greske og arabiske domener
Bilde:

Seoul (NTB-AP): Engelsk har vært det eneste godkjente domenespråket på internett, men en endring i regelverket vil nå trolig gjøre alt fra kyrilliske til arabiske og norske bokstaver lov.

Det er organet ICANN som forvalter bruken av domenenavn. Denne uken møtes organisasjonen i Seoul i Sør-Korea for å diskutere forslaget om å godkjenne at hele domenenavn skrives på språk som ikke er basert på latinske bokstaver.

Dersom forslaget vedtas, vil det bety at adresser kan bli skrevet med for eksempel arabiske, japanske, greske og kyrilliske bokstaver. Eller med Norges og Danmarks æ, ø, og å.

- Dette er den største tekniske forandringen på internett siden det ble oppfunnet for 40 år siden, sier Peter Dengate Thrush i ICANN.

Thrush ser for seg en godkjennelse av språkendringen på konferansens siste dag fredag.

For å få navnene til å fungere må det opprettes et oversettelsessystem mellom de ulike bokstavtypene.

- Vi er trygge på at det fungerer ettersom vi har testet det i noen år nå. Så vi er klar til å sette det i drift, sier ICANN-sjef Rod Beckstrom.

Av 1,6 milliarder internettbrukere verden over bruker over halvparten andre alfabeter enn det latinske.

- Så denne forandringen er nødvendig - ikke bare for halvparten av internettbrukerne i dag, men for over halvparten av de fremtidige brukerne når bruken av internett sprer seg, sier han. (©NTB)