Klar med nye standard for PC-kort

De første kortene basert på den nye PCMCIA-standarden vil trolig komme på markedet i slutten av 2004.

De første kortene basert på den nye PCMCIA-standarden vil trolig komme på markedet i slutten av 2004.

Handelsorganisasjonen PCMCIA, som står bak standarden for dagens PC-kort som blant annet benyttes av bærbare PC-er, ventes å lansere versjon 1.0 av det som til nå er blitt kalt "NewCard", et modulbasert PCI Express-støttende tilleggskort som skal erstatte dagens PC-kort. Ifølge ExtremeTech skal standarden få navnet ExpressCard.

- De nye reglene er ganske enkle, hver eneste eksterne ekspansjonsport må støtte PCI Express, sier Brad Saunders, formann i PCMCIA og ansatt i Intel, til ExtremeTech.

    Les også:

- Konsumentene ønsker ikke å bekymre seg om denne rette funksjonaliteten og det rette grensesnittet. De både ønsker og vil bli sikret at det rett og slett fungerer i systemet, forteller han.

Programvarestøtte er selvfølgelig viktig for at ting "bare skal virke". Slik støtte er allerede bygget inn i Windows XP og Windows 2000.

Det skal ifølge ExtremeTech komme to varianter av de nye kortene, ExpressCard 34 og ExpressCard 54. Det førstnevnte måler 34 x 75 x 5 mm og er ment for bruk inne i bærbare PC-er, mens det sistnevnte måler 54 x 77 x 5 mm og vil monteres på utsiden av stasjonære PC-er. Det største kortet tillater betydelig større effektforbruk enn det minste. Det er først og fremst varmeutviklingen som setter begrensningene, men det er selvfølgelig ønskelig å holde effektforbruket lavt i utstyr beregnet for bærbare PC-er.

Ifølge Saunders kan PC-produsentene utstyre maskinene med så mange kort de ønsker, men han venter at de fleste i begynnelsen vil inneholde ett eller to. Den første generasjonen av kort vil være begrenset til den langsomste PCI Express-hastigheten, x1.

Fra og med fjerde kvartal i år vil PCMCIA arrangere arbeidsgrupper for kompatibilitetstesting av ExpressCard-produkter. Saunder regner med at de første kommersielle produktene vil komme i andre halvdel av 2004.

Til toppen