FORBRUKERTEKNOLOGI

Klar med skjerm for e-bøker i farger

E Ink leverer i dag sorthvitt skjermen til Kindle, dagens mest utbredte e-bokleser.

To eksempler på lesere med fargeskjerm fra E Ink: E Ink-prototyp til venstre, leser i A4-format fra den kinesiske leverandøren Hanvon til høyre.
To eksempler på lesere med fargeskjerm fra E Ink: E Ink-prototyp til venstre, leser i A4-format fra den kinesiske leverandøren Hanvon til høyre.
10. nov. 2010 - 10:12

E Ink er en av verdens største leverandører av «elektronisk papir» – «ePaper» – det vil si tøyelige og høyoppløselige digitale skjermer med minimalt strømforbruk. Selskapet er blant annet kjent for skjermen til verdens mests utbredte e-bokleser, Kindle fra Amazon.

E Inks teknologi har hittil bare vært tilgjengelig i sorthvitt eller gråtoner. Nå har de kunngjort et nytt produkt som lover e-boklesere med fargeskjermer, «E Ink Triton Imaging Film», med den teknologiske beskrivelse «Color Active Matrix».

I bunn for Triton ligger den samme teknologien som for elektronisk papir i sorthvitt: Et bildepunkt inneholder tusener av bitte små sorte og hvite kuler. Når punktet utsettes for positiv spenning, samles de hvite kulene på punktets synlige side. Ved negativ spenning er det de sorte kulene som synes. Vekslende spenning avgjør følgelig om punktet framstår som hvitt eller sort. Det er ingen bakgrunnsbelysning. Skjermen virker etter samme prinsipp som papir: Mer lys i omgivelsen gir bedre kontrast, og lesbarheten i sollys er utmerket.

I Triton er enkeltpunktene mindre enn i sorthvitt utgaven, og mellom øyet og punktene er det et fargefilter som gjør at de ikke veksler mellom sort og hvitt, men mellom sort og henholdsvis rødt, grønt og blått, etter samme prinsipp som alle andre skjermer. Lesbarhet og kontrast krever fortsatt lys fra omgivelsene.

E Ink mener de har fått til en teknologi som kan gjøre e-bøker like fargerike som papirbøker. Hastigheten i fargeutgaven er bedre enn i dagens Kindle, slik at det ikke skal føles kunstig tregt når man blar fra en siden til neste.

En vesentlig fordel i forhold til skjermteknologien på dagens nettfjøler, for eksempel iPad, er at batterilevetiden måles i uker framfor timer. En vesentlig ulempe er at Triton ikke duger til video eller vanlig animasjon.

Det første kommersielle produktet med E Ink Triton ble lansert i dag av et kinesisk selskap, Hanvon Technology, som har levert e-boklesere i ulike formater (fem, seks og åtte tommer) siden 2008, og som i dag står for 95 prosent av det kinesiske markedet for e-boklesere (Kindle er offisielt ikke til salgs i Kina, men gråimporterte eksemplarer brukes til å omgå landets nettsensur). Lanseringen skjedde på en utstilling i Japan, FPD International 2010, viet elektronisk papir, berøringsskjermer og 3D-skjermer.

Hanvons e-bokleser i farger tilbyr en leseflate tilsvarende A4-format. Grensesnittet betjenes med fingertuppene eller med en elektromagnetisk penn. Programvaren omfatter lesere for ulike formater, talegenerator, oversettelse mellom engelsk og kinesisk, notatblokk, adressebøker og så videre. Målgruppen er profesjonelle brukere med stort lesebehov og et ønske om å slippe å drasse rundt på tunge papirdokumenter. Med WLAN mot 3G mobil framstår Hanvon-leseren langt på vei som et alternativ til en nettfjøl. Det er ikke oppgitt tekniske spesifikasjoner for enheten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.