Klar med Ubuntu i kompaktutgave

For datakonteinere og integrerte enheter.

Klar med Ubuntu i kompaktutgave
Ubuntu 15.04 Vivid Vervet kommer denne uken. Det samme gjør Snappy Ubuntu Core-utgaven for blant annet nettskykonteinere og integrerte enheter. Bilde: Canonical og digi.no

Canonical kunngjorde i går at den neste utgaven av Linux-distribusjonen Ubuntu, 15.04 Vivid Vervet, skal gjøres tilgjengelig denne uken. Selv om det også er nyheter for vanlige pc-brukere, handler det aller mest denne gangen og nettsky og andre plattformer.

Desktop

Blant desktop-nyhetene som Canonical selv nevner, er at Ubuntu Developer Tools Centre har blitt døpt om til Ubuntu Make og tilbyr utviklere av mobilapper, webapper og spill støtte for 14 flere plattformer enn tidligere, inkludert Android NDK, Android Studio, IDE-er som IDEA, Pycharm, WebStorm, Rubymine, PhpStorm og Eclipse, samt Firefox Developer Edition og spillutviklingsplattformen Stencyl.

Den andre nyhetene Canonical nevner er LibreOffice 4.4 med blant annet støtte for eksport av digitalt signerte PDF-dokumenter og mulighet for tilkobling til Microsofts Sharepoint og OneDrive.

ZDNet omtaler i denne saken en håndfull flere nyheter, blant annet at standardvalget nå er lokale applikasjonsmenyer – men med mulighet for å velge en global meny i stedet. En kanskje mer omstridt nyhet er innføringen av initialiserings- og administrasjonssystemet Systemd som en erstatning for Upstart. Dette gjelder dog ikke Ubuntu Touch, som fortsatt skal bruke Upstart.

Snappy Ubuntu Core

Med utgivelsen av Ubuntu 15.04 kommer også den aller første offisielle utgivelsen av Snappy Ubuntu Core. Dette er en helt ny, kompakt og transaksjonsbasert utgave av Ubuntu som er beregnet for blant annet kjøring i Docker-konteinere i nettskyen eller i ulike typer integrerte enheter, inkludert droner, roboter og kommunikasjonsutstyr. Den er tilgjengelig for både x64- og ARM HF-arkitekturer. Den skal tilby ekstra høy ytelse og pålitelighet, ekstra god isolasjon mellom applikasjonene, som oppdateres atomisk med backup av alle data, slik at det er enkelt å rulle tilbake til forrige versjon dersom en oppdatering feiler.

Nettsky

Server- og nettskyutgavene av Ubuntu 15.04 inkluderer blant annet hypervisoren LXD, som ifølge Canonical har rekordhøy ytelse og kompakthet.

– Eliminerer den svært høye virtualiseringshandikapet til tradisjonelle hypervisorer, noe som gjør Linux-på-Linux-baserte oppgaver mye raskere og mye mer kompakte, sier Ubuntu-sjef Mark Shuttleworth i en pressemelding. LXD støttes i OpenStack og fungerer sammen med Docker.

Den nye Ubuntu-utgaven skal også være den første som leveres med OpenStack Kilo, som blant annet skal bidra til bedre skalerbarhet i virtuelle, OpenStack-baserte nettverk og mulighet for deling av identiteter på tvers av nettskyregioner.

De nye versjonene vil kunne kastes ned fra denne siden fra og med i morgen.