JUSS OG SAMFUNN

Klar til å relansere Wikileaks

Julian Assange lover bedre sikkerhet for varslere.

Julian Assange har brukt det siste året på å utvikle et helt nytt system der varslere kan levere dokumenter uten fare for å bli avslørt.
Julian Assange har brukt det siste året på å utvikle et helt nytt system der varslere kan levere dokumenter uten fare for å bli avslørt.
28. nov. 2011 - 08:09

Ifølge Financial Times vil Julian Assange og Wikileaks i dag lansere et nytt system der varslere kan levere avslørende dokumenter uten fare for å miste sin anonymitet.

Det er nå ett år siden det opprinnelige systemet ble tatt ned. Assange sier at sikkerheten i den gamle løsningen ikke var pålitelig, og antyder at det også skyldes «angrep mot selve strukturen i vår organisasjon».

Assanges tidligere medarbeider Daniel Domscheit-Berg har anklaget Assange for å ha opptrådt skjødesløst i forhold til varsleres sikkerhet.

Systemet som skal lanseres i dag på Wikileaks.org skal være en helt ny løsning.

Samtidig som Wikileaks nå igjen skal gi varslere en mulighet til å levere dokumenter anonymt, står utfordringer i kø for Assange. Han vil overbevise høyesterett i Storbritannia om å behandle hans anke i utleveringssaken til Sverige, og han har fortsatt problemer med å samle inn penger på grunn av en boikott fra internasjonale aktører som Visa og Mastercard. På nettstedet anvises forskjellige måter å komme rundt denne blokaden. I Sverige har Assange hyrt et nytt PR-byrå til å håndtere mediehenvendelser om utleveringssaken og overgrepssaken.

Rettssaken mot Bradley Manning, den amerikanske soldaten som antas å være kilden til 251 000 interne dokumenter Wikileaks fikk tak i i fjor, starter i desember. Manning har sittet fengslet i 17 måneder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.