FORBRUKERTEKNOLOGI

Klare for full IP-telefonikrig

Norske Telio har hatt stor sukess med sitt IP-telefonikonsept, men møter nå knallhard konkurranse.

28. juli 2004 - 09:11

Den norske IP-telefonileverandøren Telio har gjort knallsuksess med selskapets tjeneste som innebærer telefoni over bredbånd, forhåndsbetalt fastpris og ingen tellerskritt til fasttelefoninettet. Bare siden selskapet ble operativt i mars har Telio kapret 16.000 kunder.

Telio har i flere måneder vært enerådende med tjenesten, og vil dermed ligge et hestehode foran andre konkurrenter, som nå kommer for fullt.

NextGenTel og Telenor har varslet tilsvarende tjenester til sine kunder henholdsvis til høsten og ved årsskiftet. Fortrinnet til Telio er at selskapet kan levere bredbåndstelefoni uavhengig av bredbåndsleverandøren til kunden.

Men også andre uavhengige aktører baner seg fram i markedet. Fra 1. august kommer to nye og kamplystne aktører på markedet. TeleVoIP vil i første omgang tilby forhåndsbetalt bredbåndstelefoni til norske husstander i Oslo, Akershus, Buskerud og Vestfold. Resten av landet skal være dekket innen 1. september.

    Les også:

I tillegg kommer IP24 som er et teknologi og teleselskap med fokus på VoIP. Hos IP24 kan brukeren velge sitt eget telefonnummer med lokal tilhørighet. Ifølge DinSide/Økonomi og Telepriser.no vil IP24 være Norges rimeligste teleoperatør.

IP24 ble etablert i mai i år og blir operativt fra august. Foreløpig har selskapet 200 kunder, men har det ifølge IT-ansvarlig Kenneth Eriksen som mål å bli størst i markedet.

IP24 opererer med tre forskjellige abonnementer: Zero som koster null kroner i abonnement og åtte øre i tellerskritt, Fifty som koster 50 kroner i abonnement og seks øre i tellerskritt og OneTwentyFour som koster 124 kroner i fastavgift og null kroner i tellerskritt når det ringes til fasttelefoner.

Hos Telio er det gratis å ringe til fasttelefoninettet, mens den faste avgiften varierer fra den rimeligste som er 159 kroner til 289 kroner i måneden, avhengig av antallet telefonlinjer kunden ønsker. Til sammenligning koster det hos Telenor 59 øre å starte opp en samtale og 21 øre for hvert minutt samtalen varer, i tillegg til fastavgiften.

Etableringskostnaden hos Telio er 495 kroner og inkluderer lån av IP-telefoniapparatet som kobles inn i bredbåndsmodemet. Alternativt er å bruke en adapter sammen med en vanlig, analog telefon.

Hos IP24 får kunden utstyret til odel og eie for etableringsprisen på 490 kroner.

- Det geniale hos oss er at vi har QOS-teknologi (quality of service) som prioriterer taletrafikk i stedet for datatrafikk, og som sikrer at samtalene ikke blir «hakkete». Dette innebærer at brukerne får den beste talekvaliteten, hevder Eriksen.

Han antyder at tale kan få mellom 70 og 80 prosent prioritet, mens datamengden blir tilsvarende redusert til mellom 20 og 30 prosent.

Det er nettopp talekvaliteten Telio i blant er blitt kritisert for. Enkelte brukere klager på hakking og sus på linjen som er tydelig høyere enn med både mobil og vanlig analog linje.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.