Klare til å vise firekjerners Itanium

«Tukwila» blir Intels aller kraftigste prosessor, og teller to milliarder transistorer.

Klare til å vise firekjerners Itanium

«Tukwila» blir Intels aller kraftigste prosessor, og teller to milliarder transistorer.

Intel forbereder seg på å slippe flere detaljer om «Tukwila», en fire kjerners utgave av Itanium som etter planen skal være kommersielt tilgjengelig innen utgangen av 2008. Presentasjonen skal skje på den pågående fagkonferansen ISSCC (International Solid State Circuits Conference) i San Francisco.

Itanium er blitt Intels alternativ til de kraftigste serverprosessorene fra IBM og Sun. Målgruppen er noe tilsvarende IBMs Power-maskiner og stormaskiner.

Tukwila-versjonen blir første versjon av Itanium med fire kjerner. Den skal framstilles i en 65 nanometers prosess, og vil kunne kjøres i klokkefrekvenser opptil 2 GHz.

Mens dagens tokjernede Itanium 2 teller 1,7 milliarder transistorer, setter Tukwila ny rekord, med 2 milliarder transistorer.

Intel antar at Tukwila vil ha dobbel ytelse i forhold til dagens Itanium 2-prosessor.

I stedet for frontsidebuss bruker Tukwila det Intel kaller QuickPath Interconnect for å ordne sambandet mellom ulike systemkomponenter. QuickPath har integrert minnekontroller, og skal på Itanium være spesielt effektiv i forhold til dataintensive applikasjoner.

QuickPath er ikke eksklusiv for Itanium. Arkitekturen skal også tillempes i neste generasjon av Intels x86-serverprosessor Xeon, døpt «Nehalem». Intels toppsjef Paul Otellini presenterte Nehalem på selskapets utviklerkonferanse i september i fjor, og understreket da at poenget var å gi både bedre ytelse per watt, og bedre ytelse samlet sett.

Intel sier de tar sikte på å utvikle felles brikkesett for Itanium og Xeon for å redusere utviklingskostnadene. Også nye egenskaper innen virtualisering kan tenkes å utvikles parallelt for begge plattformene.

Tukwila får videre nye egenskaper innen det Intel kaller RAS – «reliability, availability, serviceability», altså pålitelighet og tilgjengelighet kombinert med enkel drift – beregnet på å verne mot feil i minne og andre komponenter.

Itanium-baserte servere kjøres med Linux, HPs Unix-variant HP-UX, og Windows. Intel sier de arbeider tett med HP, Microsoft og Linux-leverandørene Red Hat og Novell for å sikre at systemvaren er tilpasset den nye prosessoren.

    Les også:

Til toppen