Klarer ikke levere nok

Har Apple designet seg opp i et hjørne?

Tim Cook besøkte tidligere i år Hon Hais anlegg i Kina, der blant annet iPhone 5 blir satt sammen før de selges på verdensmarkedet. Nå sliter fabrikkene med å levere nok telefoner fordi mange blir underkjent. Problemene skyldes designen.
Tim Cook besøkte tidligere i år Hon Hais anlegg i Kina, der blant annet iPhone 5 blir satt sammen før de selges på verdensmarkedet. Nå sliter fabrikkene med å levere nok telefoner fordi mange blir underkjent. Problemene skyldes designen. (Bilde: Bowen Liu/Apple Inc/All Over Press)

Har Apple designet seg opp i et hjørne?

En av de viktigste leverandørene til Apple, kinesiske Hon Hai, klarer ikke levere nok iPhone 5. Årsaken er at de ikke klarer å produsere nok håndsett som oppfyller kvalitetskravene Apple har satt.

Produksjonsproblemene skyldes rett og slett at designen på telefonene, som har vist seg vanskelig å sette ut i en enorm masseproduksjon.

Det melder Wall Street Journal, som dermed avslører årsaken til at Apples aksjekurs har vært under betydelig press de siste ukene – og hvorfor Apple har problemer med å dekke etterspørselen etter sitt nye mobil-flaggskip.

– Etterspørselen i markedet er veldig sterk, men vi kan ikke fullt ut tilfredsstille Apples behov, sier styreleder Terry Gou i Hon Hai Precision Industry til den amerikanske forretningsavisen. Han ville ikke komme inn på hvilke deler av designen som gjør at de har produksjonsproblemer, eller hvor lang tid det vil ta før de får løst problemet.

Dette er ikke bare et problem for Hon Hai, det er vel så mye et problem for Apple. Iphone er det viktigste produktet til selskapet og står for store deler av overskuddet. Selskapet solgte mer enn fem millioner eksemplarer av iPhone 5 de tre første dagene den var til salgs, men har siden ikke rapportert salgstall. Salget i åpningshelgen var imidlertid mindre enn ventet. Årsaken var mangel på enheter.

Hindret av design: På bildet presenterte Apples markedsdirektør Phill Schiller iPhone 5 (t.h). Telefonen er flaggskipet til Apple, men de klarer ikke produsere nok. Årsaken er design, mener de som setter sammen produktet.
Hindret av design: På bildet presenterte Apples markedsdirektør Phill Schiller iPhone 5 (t.h). Telefonen er flaggskipet til Apple, men de klarer ikke produsere nok. Årsaken er design, mener de som setter sammen produktet. Bilde: Justin Sullivan/Getty Images/All Over Press

Men Apple opererer i et marked med voldsom konkurranse, blant annet fra erkekonkurrenten Samsung. At Apple sammen med sine underleverandører ikke klarer å levere nok enheter, betyr enorme tapte inntekter. Bare i tredje kvartal, rett før iPhone 5 ble medregnet, solgte Apple 26,9 millioner iPhone-enheter.

Spørsmålet nå er om Apple har designet seg opp i et hjørne: Har de konstruert en telefon som vanskelig lar seg masseprodusere, til en fornuftig pris, i de enorme mengdene som markedet etterspør?.

Det svært lukrative produktet, rent inntektsmessig, har gjort Apple til verdens mest verdifulle selskap målt i markedsverdi. Men de siste tre månedene har aksjekursen falt nærmere 15 prosent, den siste måneden har kursen falt rett over 10 prosent. Bekymringer rundt leveranseproblemer skal være en viktig årsak.

    Les også:

Til toppen