Klarer seg godt som enslig utvikler

Alexander Haneng er et bevis på det fremdeles er plass til enmann-bedrifter i IT-bransjen.

Alexander Haneng er et bevis på det fremdeles er plass til enmann-bedrifter i IT-bransjen.

Man må ikke jobbe i et stort selskap eller ha et stort apparat rundt seg for å tjene penger på utvikling. Selv uten å jobbe som konsulent, kan man klare seg som utvikler på egenhånd. Det er Alexander Haneng et eksempel på.

Haneng begynte å tjene penger ved siden av studiene på å lage og selge en grafikk-komponent. Den kalles HanengCharts og brukes nå av over 4000 kunder, hvorav mange av selskapene er på Fortune 500 listen over verdens største selskaper.

Haneng tar betalt for komponenten per domene eller per IP-adresse. Siden 2001 har han tjent nesten 300.000 dollar på programvaren alene.

Nå lanserer han en ny tjeneste som skal gjøre det enkelt for privatpersoner og bedrifter å sende ut invitasjoner og holde orden på hvem som har sagt ja. Invitasjonene kan sendes ut per e-post eller over SMS.

Etter en seks månders lang testperiode ble tjenesten lansert denne uken.

- Over 4.000 invitasjoner har blitt sendt ut via tjenesten siden vi åpnet betatesten for publikum i september i fjor, forteller Haneng.

Det hele startet da Alexander Haneng flyttet hjem til Norge etter å ha bodd noen år i utlandet. Han tenkte at det vill bli veldig viktig med et godt nettverk i IT-bransjen og for å holde kontakten med de jeg studerte IT sammen med på universitetet organiserte han en månedlig IT-middag.

- Desverre er ikke alle er like flinke til å gi tilbakemelding om de kan komme eller ikke, så jeg endte opp på den første middagen alene. Det var da jeg kom til å tenke på at det måtte være en bedre måte å invitere på, forteller Haneng.

I slutten av september i fjor var den første testversjonen på plass og den ble raskt populær blant venner og kjente. I månedene som fulgte ble det gjort stadige forbedringer etterhvert som antall utsendte invitasjoner økte.

Systemet fungerer ved at man først lager en invitasjon og fyller ut en gjesteliste. Så klikker man "send" og da sender systemet en epost eller en SMS til hver av gjestene med en link til invitasjonen. Gjesten svarer om han eller hun kan kommer eller ikke, ser hvem andre som kommer og kan legge igjen en kommentar. Verten har dermed full oversikt over hvor mange og hvem som kommer uten å ringe eller maile rundt.

Tjenesten er gratis for privatpersoner. Bedrifter som ønsker å benytte seg av tjenesten betaler et månedlig beløp.

Med 4.000 utsendte invitasjoner og 400 registrerte brukere er han allerede godt i gang med sitt nye prosjekt og han forventer nå å fordele tiden sin likt mellom de to prosjektene.

- Utviklingen er mer eller mindre gjort. Nå skal jeg videreutvikle bedriftsversjonen, sier Haneng.

Selv om hans enkeltpersonsforetak heter Haneng Consult ser han ikke noe behov for å gå ut og selge sin kompetanse på konsulentbasis.

Til toppen