BEDRIFTSTEKNOLOGI

Klargjør bærbare PC-er med flash-harddisk

Samsung skal om få uker lansere to små, bærbare PC-er utstyrt med en flashbasert harddisk.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. mai 2006 - 11:32

Samsung annonserte i dag selskapets første PC-er som tar i bruk selskapets 32 gigabyte store SSD-er (Solid State Disk) basert på NAND-flashminne. Dette er første gang flashminne av denne typen benyttes i en kommersiell, mobil datamaskin. SSD-en erstatter harddisken som vanligvis finnes i PC-er.

De to modellene er Q1, en ultramobil PC (UMPC) basert på Microsofts Origami-plattform, og Q30, en bærbar PC med 12,1 tommers skjerm. Begge vil komme på markedet i Korea tidlig i juni. Vekten på maskinene er henholdsvis 751 og 1160 gram. Begge er utstyrt med en Intel Celeron M-prosessor, 512 MB DDR2-minne og digital tv-mottaker.

Ifølge Samsung har SSD-en flere fordeler i forhold til vanlige harddisker. De skal tåle dobbelt så kraftige støt før lagringsenheten blir skadet, de skal være enklere å redde etter å ha blitt dyppet i eller tilsølt av væske. SSD-ene til Samsung veier omtrent halvparten av det typiske 1,8 tommers harddisker gjør. De støyer ikke og skal ha en lesehastighet på 53 MB/s og en skrivehastighet på 28 MB/s, noe Samsung hevder er 150 til 300 prosent raskere enn vanlige harddisker i dette formatet. Selskapet lover at oppstartstiden for Windows XP vil reduseres med 25 til 50 prosent med en SSD.

    Les også:

Den største ulempen er prisen. Ifølge The Korea Times oppgir Samsung at SSD-en i Q1 og Q30 øker produksjonskostnadene med 600.000 won (nesten 4000 kroner) i forhold til de harddiskbaserte utgavene. Q1-SSD vil selges for 2,3 millioner won (ca. 15.000 kroner), mens Q30-SSD vil selges for 3,5 millioner won (ca. 23.000 kroner).

Det er ikke kjent om maskinene vil komme i salg utenfor Korea.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.