JUSS OG SAMFUNN

Klart flertall mot DLD i Høyre

Nei-siden er oppgitt over forslag fra ledelsen.

3. sep. 2010 - 08:18

Høyre har som landets eneste parti offisielt ikke tatt standpunkt i den omstridte saken; Skal EUs datalagringsdirektiv (DLD) innføres i Norge?

Ap er som eneste ja-parti avhengig av støtte fra Høyre. I motsatt fall kan datalagringen bli avvist, og medføre at Norge for første gang legger ned veto mot et EU-direktiv.

Høyre er splittet i saken. Etter en lengre intern behandling skal det i dag legges frem forslag til hvordan partiorganisasjonen vil forholde seg til DLD. Det skjer under partiets sentralstyremøte i Tønsberg.

Det er utarbeidet er høringsrapport i Høyre som ikke er offentliggjort. Aftenposten har imidlertid fått kjennskap til innholdet, som viser et klart flertall mot datalagring.

Ifølge avisen sier 28 partiinstanser klart nei, mens ytterligere 12 avviser direktivet - men er åpne for å diskutere en revidert utgave. 18 instanser ønsker at partiet samarbeider med regjeringen med tanke på implementering.

Instansene består av både fylkeslag og lokallag, og ulike størrelsesforhold innebærer at dette er som å sammenligne epler med pærer. Likevel påpeker Aftenposten at alle de store fylkeslagene sier nei. Alle storbyene sier også nei.

Unge Høyre, som går mot DLD, har gjort sin egen beregning. Ungdomsorganisasjonen har kommet frem til at det er 43 nei-svar i høringsrunden, mens bare 15 instanser sier ja.

Likevel går generalsekretær Lars Arne Ryssdal inn for at Høyre vedtar å gå i dialog med Arbeiderpartiet, skriver Aftenposten. Hensikten skal være at partiet legger frem en kravliste for å få til et såkalt «spiselig» direktiv.

Oppgitt

Nei-siden i Høyres stortingsgruppe er oppgitt over denne konklusjonen, og sier til avisen at høringen er klar på at DLD-motstanden i partiet er langt større en mange har trodd.

- Et klart flertall mener direktivet er så uspiselig at det uansett ikke har hensikt å flikke videre på det, sier sentralstyremedlem Torbjørn Røe Isaksen til Aftenposten.

Partileder Erna Solberg har ikke ønsket å kommentere saken før etter fredagens sentralstyremøte, skriver avisen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.