JUSS OG SAMFUNN

Klart for dagbøter mot Microsoft fra EU

Det synes klart at EU vil ilegge Microsoft dagbøter. Omfanget er ennå ikke avgjort.

6. juli 2006 - 10:45

Mandag fikk EU-kommisjonen medhold i ministerrådet at Microsoft bør ilegges dagbøter for ikke å ha overholdt vilkårene i monopoldommen fra mars 2004. Avgjørelsen i ministerrådet var enstemmig, slik den som regel er. Representantene for medlemslandene kommer sammen igjen mandag for å drøfte omfanget av bøtene. EUs konkurransekommissær Neelie Kroes ventes å kunngjøre en endelig avgjørelse onsdag i neste uke.

I prinsippet kan dagbøtene ilegges fra midten av desember i fjor og være opptil to millioner euro. Verken startdato eller størrelse er endelig vedtatt.

Torsdag ble Kroes sitert av Reuters dit hen at dagbøter til Microsoft er «uunngåelige». Hennes talsperson hadde ingen kommentarer til dette da vedkommende ble konfrontert med sitatet i går kveld av AFX.

Microsoft sa til Wall Street Journal tirsdag at de arbeider hardt for å levere dokumentasjon til Windows-grensesnittene i samsvar med EUs krav.

I mars 2004 ble Microsoft pålagt tre straffetiltak av EU-kommisjonen: en bot på 497 millioner euro, en «euro-Windows» uten Media Player, og bedre dokumentasjon overfor konkurrentene av hvordan Windows forholder seg til andre IT-systemer. Etterkommelsen av det siste punktet har vært kilde til strid mellom EU og Microsoft. I en rapport før jul konkluderte en uavhengig ekspert at dokumentasjonen som Microsoft hadde gjort tilgjengelig på det tidspunktet, var komplett ubrukelig. Siden har dokumentasjon vært revidert flere ganger, og revisjonsarbeidet fortsetter.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.