Abonner
KARRIERE

Klart for finale i Norsk informatikk-OL

Aldri har så mange deltatt. Fire går videre til en internasjonal finale.

De fire beste fra den norske finalen går videre til den internasjonalen som holdes i idylliske omgivelser ved Lago di Garda i Italia.
De fire beste fra den norske finalen går videre til den internasjonalen som holdes i idylliske omgivelser ved Lago di Garda i Italia. Bilde: Rodrigo, Creative Commons-lisens, freeimages.co.uk

24. mars er det finale i Norsk informatikkolympiade (NIO), i Bergen. De siste månedene har 32 elever i norske videregående skoler sendt inn løsninger på fire inntaksoppgaver (pdf, 8 sider). 23 av dem har oppnådd et tilstrekkelig antall poeng til å bli med i finalen.

NIO dreier seg om å skrive dataprogrammer for å løse oppgitte problemer. Konkurransen ble vært arrangert for første gang i 2001. Deltakerantallet i år er rekordstort, men fortsatt langt unna de andre fagolympiadene for skoleelever, opplyser arrangøren i en pressemelding.

I finalen får deltakerne fire oppgaver som må løses i løpet av fem timer. Besvarelsene består av kildekode. Evalueringen er automatisk: Programmet kjøres mot testdata og får poeng etter antall riktige svar produsert innen et visst tidsrom. Raskere algoritmer får følgelig flere poeng.

Fra likkningssettet til en av oppgavene i den innledende runden.
Fra likkningssettet til en av oppgavene i den innledende runden.

De fire beste deltakerne går videre til den internasjonale finalen i International Olympiad in Informatics (IOI), som avholdes ved Garda-sjøen i Italia i slutten av september. Utgifter til reise og opphold dekkes av sponsorene. Det ventes deltakere fra rundt 70 land i den internasjonale finalen.

Arrangøren opplyser at Norge tidligere har deltatt på IOI’2001 i Tampere, Finland, IOI’2002 i Yong-In, Korea, IOI’2003 i Wisconsin, USA, IOI’2004 i Athen, Hellas og IOI’2005 i Nowy Sącz, Polen, IOI’2006 i Yucatan, Mexico, IOI’2007 i Zagreb, Krotia og IOI 2011 i Pattaya, Thailand. De norske deltakerne har mottatt til sammen fire medlajer: bronse i 2001, sølv i 2002 og bronse igjen i 2003 og 2004.

De seks beste fra den norske finalen inviteres dessuten til å delta i Baltic Olympiad in Informatics i Latvia i mai.

Norsk informatikkolympiade arrangeres av frivillige, med støtte fra Universitetet i Bergen. Hovedformålet er å fremme informatikkfaget i den norske skolen.

Les mer om: