JUSS OG SAMFUNN

Klart for første møte i FNs Internett-forum

Programmet for det første møtet i FNs «Internet Governance Forum» er klart.

3. okt. 2006 - 10:12

På FNs toppmøte om informasjonssamfunnet i Tunis i november i fjor, ble dagens styreform for Internett utsatt for til dels hard kritikk. Både europeiske land og utviklingsland pekte på det uholdbare i at det øverste drifts- og styringsorganet for Internett, Icann, er underlagt USAs handelsdepartement.

Diskusjonen på toppmøtet endte i et kompromiss. USA ble oppfordret til å gi Icann mer selvstyre, og til å ta i mot råd fra et nytt FN-forum, Internet Governance Forum eller IGF.

I helgen ble det klart at en avtale mellom USAs handelsdepartement og Icann legger opp til at Icann vil få stadig større grad av selvstyre de nærmeste årene.

    Les også:

Samtidig opplyser FN at det første møtet i IGF skal holdes i den greske hovedstaden Aten fra 30. oktober til 2. november, og at de som ønsker å delta – enten fysisk eller over virtuelle kanaler – kan registrere seg på IGFs nettsted.

Programmet for forumet er også offentliggjort. Det legges opp til diskusjoner rundt spesielt fire temaer: åpenhet (det vil si ytringsfrihet og fri flyt av informasjon, ideer og kunnskap), sikkerhet (personvern, virus, spam og phishing), mangfold (av språk, i forhold til internasjonale domenenavn og i forhold til lokalt innhold) og tilgang (utfordringer som må løses innen kostnader, offentlige regulering, teknologi og så videre for å gjøre Internett tilgjengelig til fem milliarder mennesker i stedet for bare én milliard).

Det er ellers også satt av tid for et eget ungdomsforum.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.