Klart for Intel-rettssak

23. februar braker det løs mellom Intel og de amerikanske konkurransemyndighetene, FTC. Rettssaken kan få store konsekvenser for hvordan PC-bransjen fungerer.

Interesserer du deg for amerikansk juss, kan du glede deg til neste år. I tillegg til Microsofts rettsak som trolig vil trekke ut i februar eller mars, kommer også konkurransemyndighetenes rettssak mot Intel.

23. februar starter saken der Intel er anklaget for ha nektet Digital, nå en del av Compaq, Compaq selv og Intergraph den nødvendig tekniske informasjon som andre PC-leverandører fikk for å kunne bygge PC-er. Dette er misbruk av makt som Intel har på grunn av sitt nesten-monopol på PC-prosessorer, hevder konkurransemyndighetene. Intel på sin side sier at de må ha lov til å bruke sine patenter som de vil, slik alle andre selskaper gjør.

Rettssaken har vært utsatt flere ganger. I oktober ble begge partene enige om å utsette saken til 12. januar for å samle mer bevis, en prosess som i amerikansk juss kalles tredjeparts-undersøkelser. Ordningen gir Intel rett til å innkalle vitner fra hele databransjen som kan tenkes å ha intern eller offentlig informasjon som støtter Intels sak.

I utgangspunktet gjelder saken bare påståtte historiske overtramp av konkurransereglene, men Intel innrømmer at de er redd for at saken skal få "bredere konsekvenser". En ting er at PC-produsenter skal få tilgang til samme informasjon, men Intel er trolig redd for å bli dømt til å stoppe sin bruk av de omstridte prosessorsoklene.

For ved å forandre "pluggene" som prosessorer festes med, har Intel laget store problemer for sine mange og voksende konkurrenter, blant annet AMD og Cyrix. PC-leverandører må nå lage maskiner som bare kan benytte Intel-brikker eller velge bransjens standardsokkel Socket 7. Inntil Pentium II ble lansert kunne leverandørene lage en PC og senere velge prosessor.

Det er kjent at konkurransemyndighetene har utredet Intels bruk av prosessorsokler, men overfor amerikanske presse vil de ikke kommentere hvorvidt dette blir et tema under rettssaken.

Til toppen