JUSS OG SAMFUNN

Klart for mange flere toppdomener

Nesten hvert eneste ord, på ethvert språk, vil kunne brukes.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. juni 2011 - 09:52

ICANN kunngjorde i dag at organisasjonens styre har godkjent det som omtales som en av de største endringene i noen sinne i Internetts Domain Name System (DNS).

I dag eksisterer det 22 generiske toppnivådomener (gTLDs). Dette inkluderer .com, .net og .org. Planen som ICANN-styret – med 13 stemmer for, 1 stemme imot og 2 to avstod fra å stemme – har godkjent, kan innebære en dramatisk økning i dette antallet.

– ICANN har åpnet Internetts navnesystem for å slippe løs den globale, menneskelige fantasien. Dagens avgjørelse respekterer grupperingers rett til å skape toppnivådomener i ethvert språk eller med ethvert skriftsystem. Vi håper dette kan bidra til at domenenavnsystemet bedre vil betjene hele menneskeheten, sier Rod Beckstom, president og administrerende direktør i ICANN, i en kunngjøring.

I praksis kan dette betyr at adressenavn på Internett vil kunne avsluttes med bortimot ethvert ord som finnes, uansett skriftspråk. Endringen gjør det også mulig for organisasjoner til bedre å markedsføre varemerker, produkter, fellesskap eller formål.

Den nye ordningen har vært under behandling i flere år og har resultert i en regelbok (Applicant Guidebook), som beskriver hvordan man søker etter et nytt gTLD. Ifølge ICANN har boken gjennomgått sju større revideringer som innlemmer mer enn tusen kommentarer fra næringslivet, Internett-fellesskapet og myndigheter.

Det vil være mulig å søke om nye gTLD-er i perioden 12. januar 2012 til 12. april 2012. ICANN ser for seg at det vil komme flere hundre nye gTLD-er innen 2013.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.