Klart for mange flere toppdomener

Nesten hvert eneste ord, på ethvert språk, vil kunne brukes.

Klart for mange flere toppdomener

Nesten hvert eneste ord, på ethvert språk, vil kunne brukes.

ICANN kunngjorde i dag at organisasjonens styre har godkjent det som omtales som en av de største endringene i noen sinne i Internetts Domain Name System (DNS).

I dag eksisterer det 22 generiske toppnivådomener (gTLDs). Dette inkluderer .com, .net og .org. Planen som ICANN-styret – med 13 stemmer for, 1 stemme imot og 2 to avstod fra å stemme – har godkjent, kan innebære en dramatisk økning i dette antallet.

– ICANN har åpnet Internetts navnesystem for å slippe løs den globale, menneskelige fantasien. Dagens avgjørelse respekterer grupperingers rett til å skape toppnivådomener i ethvert språk eller med ethvert skriftsystem. Vi håper dette kan bidra til at domenenavnsystemet bedre vil betjene hele menneskeheten, sier Rod Beckstom, president og administrerende direktør i ICANN, i en kunngjøring.

I praksis kan dette betyr at adressenavn på Internett vil kunne avsluttes med bortimot ethvert ord som finnes, uansett skriftspråk. Endringen gjør det også mulig for organisasjoner til bedre å markedsføre varemerker, produkter, fellesskap eller formål.

Den nye ordningen har vært under behandling i flere år og har resultert i en regelbok (Applicant Guidebook), som beskriver hvordan man søker etter et nytt gTLD. Ifølge ICANN har boken gjennomgått sju større revideringer som innlemmer mer enn tusen kommentarer fra næringslivet, Internett-fellesskapet og myndigheter.

Det vil være mulig å søke om nye gTLD-er i perioden 12. januar 2012 til 12. april 2012. ICANN ser for seg at det vil komme flere hundre nye gTLD-er innen 2013.

    Les også:

Til toppen