BEDRIFTSTEKNOLOGI

Klart for ny priskrig mellom AMD og Intel

Senere i dag skal AMDs «Barcelona»-prosessor presse Intel på både pris og ytelse.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. sep. 2007 - 08:54

Konkurransen i server-markedet kan gires opp et hakk når AMD endelig får lansert Barcelona, selskapets lenge påventede server-prosessor med fire kjerner. Dette skal skje i kveld, norsk tid.

Barcelona er selskapet store håp for å rette opp den nå skjeve kursen. AMD går med underskudd og har måttet gjøre flere kutt siden nyttår. Selskapet tapte likevel 600 millioner dollar i andre kvartal i år.

AMD spiste markedsandeler etter at de lanserte server-prosessorer i 2003, men så kom Intel tilbake på banen i midten av 2006.

Barcelona vil hete Quad-Core AMD Opteron Processor og har som navnet indikerer fire kjerner. Intel har også fire kjerne-prosessorer for servere, men her er ikke de fire kjernene koblet sammen - Intel tilbyr bare to par med to kjerner.

AMD håper derfor selskapet skal klare å tilby en mer effektiv løsning.

Barcelona har dessverre for AMD blitt omtrent et halvt år forsinket, og den innledende klokkehastigheten prosessoren opererer med, skal være på maksimalt 2 GHz, noe som er lavere enn først forventet. De tregeste skal være klokket til 1,7 GHz. AMD vil trolig øke denne hastigheten raskt, men Intel har allerede et bredt utvalg av prosessorer med fire kjerner.

    Les også:

Gjennomsnittseffekten til brikkene skal være 75 watt for standardversjonene og 55 watt for HE-versjonene. Dette er et måltall AMD nå introduserer. Dette skal inkludere effektforbruket til både kjernene, den integrerte minnekontrolleren og HypeTransport-forbindelsene.

Det maksimale effektforbruket skal tilsvare det til de tokjernede Opteron-modellene, men ifølge AMD skal de firekjernede brikkene gi en gi 50 prosent mer ytelse, både når det gjelder heltall og flyttall. AMD har publisert rapporter fra ytelsesmålingen på denne siden, men generelt er det fornuftig se på uavhengige tester i stedet.

Prosessorene skal dessuten kunne direkte erstatte prosessorer i mer en 50 eksisterende servermodeller, siden brikkene støtter både AM2 og AM2+-soklene.

Barcelona-prosessoren skal allerede være interessant for flere serverleverandører, og både IBM, HP, Dell og Sun vil annonsere systemer basert på Barcelona kveld.

AMD er nødt til å prise Barcelona-prosessorene billigere enn Intel Xeon-prosessorer med tilsvarende ytelse. Mens Intel Xeon-serie med fire kjerner, 5300, koster mellom 316 og 1172 dollar i Intels prisliste, er det ventet at AMDs Opteron 2300-serie, for toveis-servere, vil koste mellom 209 og 389 dollar. Serien for åtteveis-servere , 8300-serien, ventes å koste mellom 698 og 1019 dollar. AMDs oppdaterte prisliste finnes her.

Men ikke se bort fra at Intel kommer med et snarlig priskutt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.