Klart for omfattende avganger i Microsoft

Det snakkes ikke lenger om «masse-oppsigelser», men det er likevel duket for store kutt.

Klart for omfattende avganger i Microsoft

Det snakkes ikke lenger om «masse-oppsigelser», men det er likevel duket for store kutt.

Romjulens store overraskelse var meldingen fra en normalt velinformert intern blogger, kalt Mini-Microsoft, om forestående store kutt i Microsoft, anslått til ti prosent av en samlet arbeidsstyrke på 94 000. Mini-Microsoft spekulerte i at kuttene ville kunngjøres 15. januar, altså etter den store forbrukermessen Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas, og én uke før kunngjøringen av Microsofts kvartalstall.

    Les også:

Meldingen ble betraktet som troverdig av flere erfarne observatører. En analytiker i Oppenheimer & Co, Brad Reback, dristet seg til å sirkulere et notat der han forklarte at markedet ville se positivt på en ti prosent nedbemanning i Microsoft.

Seint norsk tid på lille nyttårsaften slo en annen blogger, Fudzilla – som ikke har den samme interne forankringen i Microsoft som Mini-Microsoft – fast at kuttene ville komme 15. januar, og at de ville omfatte 15 000 av 90 000 arbeidsplasser, altså nærmere 17 prosent.

Sist fredag måtte Fudzilla langt på vei trekke denne meldingen tilbake, ikke først og fremst på grunn av spriket mellom hans tall på 90 000 fast ansatte i Microsoft og det offisielle tallet på 94 000, men fordi dette tallet ikke omfatter midlertidige ansatte («contractors») og folk som arbeider for Microsoft men som er ansatt i vikarbyråer («agency staff»).

Hvor mange dette dreier seg om har verken Fudzilla eller andre greid å bringe på det rene. Velinformerte Seattle Post Intelligencer innhenter det siste offisielle tallet på Microsoft-ansatte, 95 768, og stadfester at tallet utelukker folk fra byråer eller andre ansatt på midlertidig basis.

Fudzilla konkluderer slik, etter å ha konstatert at Microsoft antakelig ikke vil sprenge noen stor kuttbombe 15. januar:

– Alt kommer til å dreie seg om semantikk. Selv om Microsoft kanskje ikke vil kunngjøre noe eksakt tall, vil det komme store kutt i mange avdelinger, eller i det minste endringer som vil føre til at folk må forlate Microsoft på et eller annet vis. Det kan komme til å skje langt mer spissfindig enn ved å sende 15 000 av gårde på én gang. Vi er sikre på at Microsoft vil få sin PR-avdelingen til å lage en fin vinkling på saken i løpet av neste uke, og ser fram til å kunne formidle en offisiell uttalelse da.

I går kveld kunne MSNBC, som den første av de store nyhetsbyråene, endelig publisere en selvstendig redegjørelse om saken: Microsoft Readies Cost-Cuts; Though Massive Layoff Unlikely. Artikkelen viser til anonyme kilder, og konstaterer at Microsoft offisielt ikke ønsker å uttale seg. Konklusjonen er altså at selskapet vil gjennomføre kostnadskutt, men at store permitteringer er usannsynlige. Den første Fudzilla-bloggen om at 15 000 må gå beskrives av kildene som «svært overdrevet», samtidig som det legges til at «ethvert selskap som ikke ser nøye på bemanningen i et klima som dette er helt gal». MSNBC tror Microsoft vil komme med en egen redegjørelse i nærmeste framtid, seinest 22. januar da kvartalstallene skal presenteres.

Seattle Post Intelligencer tror Microsoft vil gjøre det samme som Google: Ikke kutte ned på den faste staben, men gi slipp på midlertidige ansatte og skjære ned på tempoet for nyansettelser i faste jobber.

Det siste tiltaket ser ut til å gjelde allerede. I oktober ble 1000 hyrt inn til fast ansettelse i Microsoft. I november var tallet nede i 380. Tallet for desember skal etter planen gjøres tilgjengelig seinere i dag.

Også Mini-Microsoft har endret syn på hva som faktisk er i gjære hos Microsoft. 29. desember skrev han, på bakgrunn av alle tilbakemeldingene han hadde fått fra andre ansatte i Microsoft, at det kan ventes en nedbemanning, men ikke nødvendigvis oppsigelser eller permitteringer av fast ansatte: No Layoffs at Microsoft, and a Round-up of other Recent Comments.

    Les også:

Til toppen