Klart for spennende IT- og tele-høst

IKT-bransjen står foran en spennende høst, særlig på telesiden, men vi venter også på flere viktige produkter. Her er listen:

IKT-bransjen står foran en spennende høst, særlig på telesiden, men vi venter også på flere viktige produkter. Her er listen:

I tillegg til flere selskaper som har lovet nye produkter, vil høsten trolig avklare kampen mellom viktige teknologier og tjenester. digi.no har her samlet noe av det viktigste som skal skje og lanseres:

Nye Pentiums-brikker:

Prosessorkongen skal i løpet oktober lansere en serie Pentium 4 med flere nye teknologier. Prosessorene heter foreløpig Prescott. Les mer om Prescott.

64-bits maskiner:

Salget av AMDs 64-bits prosessor kan for alvor få i gang salget av 64-bits maskiner, men Gartner Group påpeker at det er langt frem før et større antall brukere trenger å manipulere større datasett enn dagens 32-bits maskiner klarer. Les mer om Opteron.

Microsoft:

Office 2003 er en stor oppgradering som var planlagt lansert i juli/august, men som trolig på grunn av utsettelser av den nye Exchange-serveren. Disse to produktene skal lanseres i løpet av høsten. Les mer om Office 2003.

Ny Linux-kjerne

Linux 2.6 ventes ferdig tidlig og høst og vil skalere både oppover med bedre støtte for blant annet NUMA-baserte systemer, og nedover med støtte for innebygde systemer. Ellers loves bedre optimalisering for eksisterende maskinvare og støtte for AMD Opteron.

Raskere WLAN:

Det raskere 802.11g-utstyret løfter farten på trådløse nett fra 11 til 54 Mbit i sekundet. Noen leverandører har allerede startet salget og i løpet av høsten vil mange gjøre hoppet. Les mer om 802.11g.

S-ATA:

Salget av maskiner med den nye S-ATA-tilkoblingskabler vil forenkle livet til stadig flere utover høsten. S-ATA gjør at du kan koble disker og optiske enheter uten å skru av maskinen og du slipper å tenke på master/slave-problemet. Les mer om S-ATA.

Lanseringen av 3G i Norge:

Mot slutten av høsten kommer trolig de viktigste lanseringene i høst i Norge. Da planlegger Telenor og Netcom å åpne UMTS-nettene de så langt har bygget ut i Norge. ”Rundt juletider”, sa de to selskapene tidligere i år til digi.no, men dette betyr i praksis enten november eller januar i Norge. Les mer om UMTS-løftene.

Nytt GSM-nett:

Ellers vil høsten også skape store endringer i dagens mobilmarked. Klarer Teletopia å rydde opp i jussen, vil selskapet åpne et GSM-nett i og rundt Oslo til lave priser. Dette kan føre til nye priskutt fra taletrafikk og SMS. Les mer om Teletopias GSM-planer.

MMS-høst:

Høsten vil ellers trolig preges av bildebeskjeder. MMS er foreløpig gratis, men i slutten av august skal Telenor og Netcom skru på takstometeret. Spørsmålet er om de vil sette ned prisen eller om kundene vil godta å betale fem kroner per beskjed. Les mer om MMS-salget.

GPS

I løpet av høsten vil det også dukke opp en ny type mobiltjenester. I både UMTS/3G-telefoner og GSM-telefoner vil det dukke opp GPS-brikker som gir oss nøyaktig posisjon. Dette vil skape mange spennende tjenester med kart og lokalisering av andre brukere. Les mer om GPS-telefoner.

PDAer og super-mobiler:

Avanserte mobiltelefoner med innebygd e-post, kalender og mye annet ser ut til å slå ut lommedatamaskinene (PDAer). Salget av PDAer falt stygt i første halvår og dette fortsetter utover høsten.

Til toppen