Klart for ultralyd-undersøkelse på mobil

Helt nye muligheter til mye lavere pris.

Ultralyd-bilder på Windows Mobile-basert smartmobil. Foto: David Kilper/WUSTL Photo
Ultralyd-bilder på Windows Mobile-basert smartmobil. Foto: David Kilper/WUSTL Photo (Bilde: David Kilper/WUSTL Photo)

Helt nye muligheter til mye lavere pris.

Ultralydundersøker krever i dag kostbart utstyr. Nå har forskere ved Washington University i St. Louis utviklet en løsning som koster bare en brøkdel av prisen.

I rike land som Norge er anser vi i dag at utstyr for ultralydundersøkelser finnes ved ethvert sykehus, selv om det koster mye penger. Men mange andre land har ikke muligheten til å skaffe seg dette.

Ifølge forskerne ved universitetet koster en typisk, mobil ultralydenhet så mye som 30 000 dollar. Dette beløpet håper forskerne at kan reduseres til noen hundre dollar.

William D. Richard er førsteamanuensis i informatikk og ingeniørvitenskap ved det amerikanske universitetet. Sammen med forskningsassistenten David Zar har de gjort kommersielt tilgenngelige, USB-basert ultralydsonder kompatible med smartmobiler basert på Windows Mobile. Dette er gjort med finansiell støtte fra Microsoft.

De to forskerne har måttet optimalisere store deler av utstyret for å komme fram til sin løsning. Dette inkluderer alt fra strømforbruk og dataoverføringsrate til algoritmene for å forme bildene.

Resultatet av forskningen har gjort at det nå er mulig å bygge ultralydsonder med USB-grensesnitt som er kompatible med Windows Mobile-telenoner. Utstyret kan ifølge en pressemelding fra Washington University i St. Louis brukes til å undersøke blant annet nyrer, lever, blære og øyne.

- Du kan ta med deg en sonde og en mobiltelefon og ta bilder umiddelbart nå, sier Richard i pressemeldingen.

- Tenk deg å ha disse smartmobilene i ambulanser og på akuttmottak. I en større skala er denne typen mobil et komplett datamaskin som kjører Windows. Den kan bli den essensielle datamaskinen i den tredje verden, hvor det er langt mellom utdannet, medisinsk personell, men hvor det meste av befolkningen, så mye som 90 prosent, har tilgang til en mobilmast, sier Richard.

William D. Richard (til venstre) undersøker halspulsåren til David Zar med det laveffekts ultralydutstyret de to har laget. Foto: David Kilper/WUSTL Photo
William D. Richard (til venstre) undersøker halspulsåren til David Zar med det laveffekts ultralydutstyret de to har laget. Foto: David Kilper/WUSTL Photo Bilde: David Kilper/WUSTL Photo

- Det 21. århundrets medisin er definert av medisinsk bildebehandling. Likevel har ikke 70 prosent av verdens befolkning tilgang til dette. Det er vanskelig å ta med seg en MRI- eller CT-skanner ut i utkantstrøk hvor det ikke finnes strøm, legger Zar til.

Ultralyd-bilder på Windows Mobile-basert smartmobil. Foto: David Kilper/WUSTL Photo
Ultralyd-bilder på Windows Mobile-basert smartmobil. Foto: David Kilper/WUSTL Photo Bilde: David Kilper/WUSTL Photo

Visjonen til de to forskerne er at det nye systemet kan brukes ved at man gir personer i utkantstrøkene i den tredje verden opplæring i de grunnleggende prinsippene for å samle inn data med telefonene. Deretter kan dataene sendes til sentraliserte enheter, hvor som helst i verden, hvor spesialiserte kan analysere bildene og komme med en diagnose.

Det er Zar som har skrevet programvare og firmwaren til sondene, mens Richard har utviklet sondeelektronikk med lav effektbehov.

Richard har jobbet med design av ultralydsystemer i 25 år og har i løpet av den tiden bidratt til å krympe størrelsen fra kabinettstørrelsen til kretskort som måler 2,5 x 7,5 centimeter.

Noen av de USB-baserte sondene forskerne har jobbet med selges i dag for under 2000 dollar, men måned er å få senket prisen ned til omtrent 500 dollar.

Forskerne planlegger nå utføre utprøving av utstyret i felten i utviklingsland, sammen med annet medisinsk utstyr, som et potensielt samarbeid med Massachusetts Institute of Technology (MIT).

- Vi er ved det punktet hvor vi ønsker å utnytte det vi har gjort med denne teknologien og å finne så mange bruksområder som mulig, sier Richard.

Et slik område er i innen militæret, hvor man med slikt utstyr på en enklere måte vil kunne finne fram til skader som skyldes granatsplinter, for så å vurdere om den skadde soldaten kan behandles på stedet eller om soldaten må transporteres til et sykehus.

Richard og Zar har allerede demonstrert det komplette utstyret ved to anledninger denne våren, inkludert ved Microsoft Research Techfest 2009.

Til toppen