Klarte ikke å virus-infisere bil

Ryktene om at biler kan få datavirus er en myte, konkluderte et finsk sikkerhetsselskap.

Ryktene om at biler kan få datavirus er en myte, konkluderte et finsk sikkerhetsselskap.

I januar begynte det å sirkulere rykter om at noen modeller av Lexus Landcruiser hadde blitt infisert av et virus. Biler får stadig med datateknologi, og mange frykter at de kan bli utsatt for samme type virusproblemer som PC-er, og som avanserte mobiler etter hvert plages av. En mulighet er at mobiltelefoner kan spre viruser via bilenes Bluetooth-baserte kommunikasjonssystemer.

I forbindelse med virus-påstandene sendte Lexus-eier Toyota ut en pressemelding om at deres biler ikke kunne bli smittet, fordi de ikke benytter Symbian operativsystem, som virusmakerne lager virus for.

Det finske sikkerhetsselskapet F-Secure ønsket å teste påstanden, og gikk grundig til verks, melder BBC.

De forsøkte å infisere bilen via Bluetooth med en telefon som var infisert med Cabir-viruset, men det viste seg å være helt umulig.

- Uansett hva vi gjorde reagerte ikke bilen på Bluetooth- trafikken, skriver Jarno Niemela i F-secure.

Mens testutstyret krasjet flere ganger fortsatte bilens system å fungere.

Toyota og Lexus ser altså ut til å være trygge for dagens Symbian-baserte virus, men det er kanskje ingen garanti for fremtiden. I mobiltelefoniens glade cowboy-dager ble det solgt mobiler på gata i Oslo med tre års bindingstid. Potensielle kjøpere som var redde for den lange bindingen kunne av noen selgere bli beroliget med at telefonen hadde ”utviklingsgaranti”, den hadde alle nye funksjoner som ville bli lansert de neste tre årene, garantert, mente selgerne. Toyotas biler er kjent for å vare langt mer enn tre år, så tiden får vise om virus-garantien holder på sikt.

Til toppen