JUSS OG SAMFUNN

Klassekamp i CD-rommet

Klassekampen legger nå ut hele avisen på CD-Rom. Avisen blir hver kveld lagret i .pdf-format (Adobe Acrobat), og overføres to ganger i året på søkbar CD-plate. - Klassekampen har endel lesere som tar vare på avisen for å gå tilbake til stoffet senere. Denne CD-Rom-en gjør det enklere for de å finne fram, sier Jo Riste, opplagssjef i Klassekampen.

Rune F Olsen
22. okt. 1996 - 14:00
Klassekampen på CD-ROM. <i>Illustrasjon: Sjur Enge</i>
Klassekampen på CD-ROM. Illustrasjon: Sjur Enge

Hvis du forventer deg video, lyd og animasjoner når du kjøper CD-Rom, vil ikke akkurat Klassekampens CD-Rom være produktet for deg. Hvis du derimot ønsker et enkelt, raskt og omfangsrikt arkiv over artiklene i Klassekampen, kan du erstatte papirhaugen med en enkel CD-plate. Klassekampens CD-Rom er basert på teknologi fra Adobe Acrobat, og inneholder hele avisen. Inkludert bilder, notiser, kino- og TV-program fra det siste året, fordelt over to CD-plater.

- Klassekampen er en nisje-avis. Vi har en del lesere som tar vare på avisa for å bruke den senere. For eksempel, kan de følge et spesielt land eller en spesiell sak. CD-Rom-en vår er ment for disse leserne, i tillegg til at den kan være nyttig for en del aviser og biblioteker, sier Jo Riste, opplagssjef i Klassekampen, til digi:media.

Klassekampen lagrer automatisk hele avisa i Acrobat-format hver kveld, og har lenge brukt dette arkivet internt. Acrobat-filer er uhyre komprimerte, og tar derfor svært liten plass. Nå gjøres arkivet altså tilgjengelig for alle. Blir det ikke da lettere å misbruke innholdet til Klassekampen?

- Nå er det ikke jeg personlig som utarbeider politikken rundt opphavsrettighetene våre. Men jeg skulle tro dette blir et spørsmål om hvordan innholdet vårt blir misbrukt. Én ting er hvis skoleelever sakser fra innholdet vårt. Det blir annerledes hvis for eksempel Microsoft eller VG gjør det. Generelt sett, blir det vanskeligere og vanskeligere å beskytte eiendomsretten til innhold. Alt som ligger elektronisk tilgjengelig blir lettere å utnytte enn innhold i papirversjon, sier Riste.

- Dette produktet er ment for at folk skal bruke det. Vi har ikke noe stort ønske om at de store markedsinteressene skal ta tak i innholdet, legger han til i god sosialistisk ånd.

Riste mener også at spørsmål rundt opphavsrettigheter blir langt viktigere i framtiden enn i dag. - Ikke minst, gjelder dette intellektuell eiendomsrett, mener han.

Klassekampen har lave kostnader knyttet til selve produksjonen av CD-Rom-platene. Hele arkivet finnes allerede elektronisk i avishuset. Prisen for pressing av CD-plater har sunket drastisk i det siste. De øvrige utgiftene går til rettigheter for bruk og distribuering av Adobe Acrobat, samt til rettigheter for bruk av NTB-stoff. Klassekampen på CD-Rom skal bli et fast, halvårlig produkt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.