Klez.H stadig på virustoppen

Klez.H tronet på virustoppen i 2002, og er stadig øverst på virusstatistikken for februar.

Klez.H stadig på virustoppen
Bilde:

Virusvernselskapenes februarstatistikk er enige om én ting: Klez.H troner stadig øverst på virustoppen. Det samme viruset (noen kaller det Klez.I) herjet gjennom mesteparten av 2002. En av spredningsmetodene er som e-post-advarsel mot broren Klez.E (se bildet).

På de fleste oversiktene er det en håndfull virus som peker seg ut. Den norske statistikken Virusfree.no, basert på filtreringen av e-posten til kundene til Itegra, ser slik ut for februar:

Den fjerde på denne listen, har bare 675 smittetilfeller.

Den internasjonale statistikken til MessageLabs viser den samme tendensen til at noen få virus dominerer. Her er det fire som er registrert over 120.000 ganger, mens nummer fem på lista er bare registrert 13.455 ganger.

Prosentstatistikken til Central Command grupperer flere Klez-varianter, og viser tre med smitteandeler over 10 prosent.

Norge skiller seg ut med at Lirva (også kjent som Avril) er langt mer utbredt enn i andre land, mens vi ser ut til stort sett å ha unngått Yaha-variantene.

For øvrig viser statistikken til MessageLabs at februar markerer en tilbakegang til et smittenivå som har vært vanlig siden mai 2002 med rundt 900.000 smittetilfeller i måneden. Unntakene har vært juni 2002 med 1,23 millioner tilfeller, oktober 2002 med 1,67 millioner, og januar 2003 mer 1,33 millioner.