BEDRIFTSTEKNOLOGI

Klikk, ikke slikk!

Nå er det iverksatt et nytt tiltak for å få fart på snegleposten. U.S. Postal Service vil at alle hjemmedatamaskiner i Amerika skal fungere som mini-postkontor.

Therese Werenskiold
2. apr. 1998 - 13:57

Glem turen til postkontoret for å stå i frimerke-kø. Snart kan du skrive ut dine egne frimerker fra datamaskinen hjemme, melder ABCNEWS.com.

Nylig godkjente direktøren i det amerikansk postvesenet (U.S. Postal Service), Marvin Runyon, det første brevet med elektronisk frimerke.

De spesielle frimerkene er utviklet av E-Stamp, et lite selskap med store investorer som AT&T og Microsoft i ryggen. Foreløpig er det et prøveprosjekt hvor utvalgte kunder kan teste det nye systemet.

E-Stamps president Sunir Kapoor, sier at elektroniske frimerker (online postage) snart vil bli like vanlig som telefakser.

Kapoors system bruker en type programvare som heter Information Based Indicia (IBI) og SmartStamp, som datamaskinens "postbetjent". E-Stamps sikkerhets-enhet, som er koplet til baksiden av datamaskinen, fungerer som et hvelv for lagret porto.

Kundene kjøper porto over nettet ved hjelp av kredittkort, og printer frimerkene på konvolutter etterhvert. Kundene må også betale en transaksjonsavgift.

De nye frimerkene inneholder dato, portobeløp, navn og postnummer til det lokale postkontor, og hva slags prioritet brevet har (A eller B-post). Frimerkene kan også inneholde en firmalogo eller liknende. Denne muligheten kan sammenliknes med signaturfilene som e-postbrukerne har for å gjøre meldingene mer personlige.

IBI merker hvert frimerke med en spesiell digital signatur som gjør forfalskninger vanskelig. Sikkerheten er viktig, fordi å printe ut frimerker er det samme som å trykke penger. E-stamps system er det eneste som hittil har tilfredsstilt sikkerhetskravene.

Hvis alt går etter planen kan alle amerikanere som har en datamaskin og en skriver, printe ut sine egne frimerker ganske snart. Denne muligheten kommer 151 år etter at USA utga sitt første papirfrimerke.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.