BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kloden rundt med resultatvarsler

Verdensøkonomiens andre kvartal har vært en katastrofe. Mens bunnen kan være passert i USA ser det verre ut for japanere og europeere.

Ole-Andreas Krohn
6. juli 2001 - 09:23

Etter gårsdagens nølende nedjustering av Sony i Asia spredte resultatvarslingsbølgen seg til Europa og den britiske telekomleverandøren Marconi.

Dette bidro til å trekke aksjemarkedene både i Asia, Europa og USA ned i går.

Etter stengetid i USA overtok deretter flere av de større amerikanske IT-selskapene ballet med nedjusteringer fra AMD , EMC og BMC samt er rekke andre mindre selskaper. Dette sendte Nasdaq-after-market indikatoren ned nye 1,7 prosent etter et fall på 2,8 prosent i ordinær handel.

I morgentimene i dag har Hitachi gjort det klart at de legger ned en fabrikk for produksjon av brikker til mobiltelefoner i Japan og nedjusterer ved to tilsvarende anlegg i Europa.

I Sverige har WM-data i dag også sluppet et tilsynelatende resultatvarsel.

Det hoper seg med andre ord opp med resultatvarsler ettersom selskapene får sett nærmere på de foreløpige tallene fra forrige kvartal.

Denne tilsynelatende endeløse strømmen av dårligere resultater enn forventet kommer til å veie tungt i alle markeder frem mot avslutningen av handelen i USA i kveld.

Nå er imidlertid ikke alt like svart. Selskapene har riktignok i store trekk allerede ødelagt inneværende rapporteringsår, men det kan også bety at det dårligste kvartalet ligger bak oss.

Spesielt i USA har de makroøkonomiske nøkkeltallene nå gitt gode indikasjoner på at nedturen har stanset. Både ordreinngangen, forbrukernes tillit til økonomien og ledighetsutviklingen ser ut til å kunne utvikle seg positivt i tiden fremover, godt hjulpet av aggressive rentekutt.

Det hersker imidlertid ennå en viss usikkerhet, blant annet som en følge av at detaljisten Federated Dep. Stores slapp et resultatvarsel tidligere denne uken, om i hvilken grad amerikanske forbrukere, som utgjør rundt 66 prosent av innenlandsk etterspørsel, virkelig har greid å holde forbruket oppe.

I ettermiddag kommer nye amerikanske nøkkeltall om forholdene i arbeidsmarkedet. Disse vil kunne gi ny næring til teorien om at bunnen, i hvert i fall i den amerikanske økonomien, er passert.

Problemene i Japan og Europa kan imidlertid være mer strukturelt betinget og dermed vanskeligere å få snudd i en positiv retning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.