Klokkene ringer for Boxman

Boxman, det svenske selskapet som selger musikk over nettet, sliter med pengene. Om selskapet taper like mye penger i år som i fjor, er det store problemer i sikte for de svenske CD-pusherne.

Det svenske e-handelsselskapet Boxman har ennå ikke offentliggjort sine tall for første halvår i år. Dette er utsatt til september. Hva som står i denne rapporten er helt avgjørende for Boxmans evner til å overleve. Det skriver den svenske avisen Dagens Industri.

Problemet er nemlig at selskapet har sviktet alle sine prognoser. Omsetningen, veksten og driftsmargin har ikke vært oppfylt. Selskapet vil kanskje få alvorlige problemer med å hente inn friske penger for videre drift. Det kan med andre ord ende for Boxman som for Dressmart - kroken på døren.
Les mer om Dressmart konkursen:
Spikeren i kista for smarte dressmenn
Fjerde kvartal i 1998 hadde Boxman en omsetning på 150 millioner svenske kroner på årsbasis. Men siden da har det bare gått nedover. Omsetningen i 1999 sluttet på 130 millioner kroner, eksklusive tallene for det britiske selskapet IMVS- som Boxman hadde kjøpt opp. Andre halvår i 1999 var bare 19 prosent bedre enn første halvår samme år, skriver Dagens Industri.


- Mange e-handelsselskaper har kjørt samme "chicken-race" som Boxman. Man klemmer gassen i bånn og kjører i full fart utfor stupet og håper at man får luft under vingene, sier Krister Hanner, Boxmans første toppsjef og en av gründerne. Han har nå forlatt selskapet.

Tapene i Boxman øker betydelig raskere enn inntektene. Siste halvår i fjor hadde Boxman et driftstap på 150 millioner svenske kroner. Ved årskriftet var egenkapitalen på 110 millioner svenske kroner, hvis man holder de enorme goodwill-postene utenfor balansen. Det melder Dagens Industri.

Boxman trenger med andre ord penger for videre drift. Kommer ikke pengene, kan selskapet se seg etter en snill oppkjøper som er villig til å ta seg av restene. Dette skjedde blant annet med Boxmans amerikanske forbilde, CDnow, som ble tvunget å selge seg til den tyske mediegiganten Bertelsmann. Årsaken var store pengeproblemer:

Les mer om CDnows problemer:
Bertelsmann redder kriserammet CD-pusjer
- Det er åpenbart at Boxman ikke har blitt så bra som forventet, sier Theodor Dalenson til Dagens Industri. Han er styreleder i Venture selskapet Novestra. Dette selskapet gikk inn på et tidlig stadium i Boxman.


Dagens Industri skriver at 1998 var det beste året for Boxman, og at selskapet etter dette ikke har greid å vokse nevneverdig.

En lovet halvårsomsetning i 1999 på et sted mellom 90 til 115 millioner svenske kroner ble bare 62 millioner kroner. En økning av bruttomarginen fra 5,7 prosent i 1998, men i stedet fikk man en brutto-margin på en prosent. Besøkstilstrømningen har også stagnert i denne perioden. Dagens Industri skriver at Boxman Sverige hadde 174.000 unike besøkende i måneden for 1998. I år ligger de samme tallene på 183.000.

I 1999 var planen å ta Boxman til børs i løpet av år 2000. Men en børsnotering har vært utsatt på grunn av de kjedelige forholdene i kapitalmarkedet.

Les mer om Boxmans børs-bom:
Boxman utsetter børsplaner
Til toppen