RESULTATERFINANS

Klondyke-tilstand i Facebook-emisjon

Konfidensielt dokument tyder på børsintroduksjon innen april 2012.

7. jan. 2011 - 12:17

Mandag denne uken ble det kjent at Goldman Sachs blir storinvestor i Facebook og at investeringsbanken har tatt på seg å organisere en «special purpose vehicle» for å gi flere anledning til å kjøpe nye aksjer i Facebook.

På denne måten gir Goldman Sachs et utvalg av egne kunder en anledning til å investere opptil 1,5 milliarder dollar til sammen i Facebook. Disse utvalgte har mottatt et 100-siders dokument der Facebook for første gang gir folk utenfor selskapet innsyn i regnskapstall og utviklingsplaner. Dokumentet er sendt de potensielle nye investorene per bud, og mottakerne har måttet kvittere på at det skal behandles som konfidensielt.

Blant nyhetstjenestene som har fått mottakere til å fortelle litt om dokumentets innhold, er Wall Street Journal, New York Times, Financial Times og Bloomberg.

Det går fram av dokumentet at Facebook erkjenner at antall aksjeeiere vil overstige 500 i løpet av 2011. Reglene til USAs finanstilsyn SEC (Securities and Exchange Commission) tilsier at selskaper med minst 500 eiere må offentliggjøre sine regnskaper som om de var børsnotert, innen 120 dager etter avslutningen av regnskapsåret der denne terskelen ble oversteget. Facebooks regnskaper følger kalenderåret. Det innebærer at SEC vil forlange at Facebook gir regnskapsinnsyn som om de var børsnotert seinest fra april 2012.

Observatører tolker følgelig situasjonen som at Facebook i praksis tar sikte på en børsintroduksjon innen april 2012.

Årsaken er at en børsintroduksjon vil gjøre slutt på både intern uro i Facebook rundt inkonsistente verdisettinger av selskapet basert på små aksjetransaksjoner i private børser, og etablere et mer hensiktsmessig forhold til SEC som etterforsker de private børsenes handel i blant annet Facebook-aksjer, og som har kontaktet Goldman Sachs for å få en forklaring på hva de egentlig har i sikte.

Verken Facebook, SEC eller Goldman Sachs har villet kommentere noe av dette.

I dokumentet til potensielle investorer heter det at Facebook i løpet av de første ni månedene i 2010 hadde en omsetning på 1,2 milliarder dollar, og et nettoresultat på 355 millioner dollar. Wall Street Journal supplerer denne opplysningen med informasjon fra en anonym kilde med innsyn i Facebook, som forteller at Facebooks omsetning i 2010 sannsynligvis havner et sted mellom 1,9 milliarder dollar og 2,0 milliarder.

Kilder til Bloomberg forteller at Facebook i 2009 hadde en omsetning på 777 millioner dollar og et nettoresultat i overkant av 200 millioner dollar.

Goldman Sachs skal ha prøvd å avslutte den lukkede emisjonen av Facebook aksjer i løpet av i går. De lyktes ikke i det, på grunn av enorm pågang fra interessenter, og det skal ikke være satt noen ny frist.

Noen av bankens kunder forteller om tilstander nærmest tilsvarende dotcom-boblen fra årtusenskiftet.

Noe av forklaringen er at Facebook-regnskapene inneholder marginer langt bedre enn noen hadde tenkte seg, ifølge uttalelser til New York Times fra analytiker Lou Kerner i Wedbush Securities. Kerner tror Facebook kan være verdt opptil 200 milliarder dollar innen 2015.

I dag har bare to IT-selskaper en børsverdi over 200 milliarder dollar: Apple er verdt 306 milliarder dollar, Microsoft 240 milliarder dollar og IBM 183 milliarder dollar.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.