JUSS OG SAMFUNN

Klonet appen de avviste

Vantro utvikler reagerer på nyhet i iOS.

9. juni 2011 - 10:17

Å synkronisere iPhone med datamaskinen har hittil krevet bruk av USB-kabel. Først med utgivelsen av iOS 5 senere i år blir det mulig å overføre innholdet trådløst over Wifi.

Konkurrerende operativsystemer har tilbudt dette en stund, så funksjonen er ikke akkurat nyskapende.

Men «Wi-Fi Sync», som Apple kaller sin implementasjon, er ikke bare inspirert av tilsvarende støtte i Symbian, Android eller Windows Phone.

Det fikk den britiske informatikkstudenten Greg Hughes erfare, da Apple denne uken presenterte forbedringene i nye iOS.

Greg Hughes' Wi-Fi Sync benytter ikonet til venstre. Apples symbol for funksjonen med samme navn til høyre.
Greg Hughes' Wi-Fi Sync benytter ikonet til venstre. Apples symbol for funksjonen med samme navn til høyre.

I mai 2010 ble iPhone-appen hans «Wi-Fi Sync» nektet innpass i Apples distribusjonskanal App Store.

Utvikleren valgte derfor å selge programmet sitt i den alternative salgskanalen Cydia, som formidler applikasjoner til de som har jailbreaket telefonen sin. Appen ble raskt en suksess, og er solgt i over 50 tusen eksemplarer.

Nyheten Apple presenterte mandag fremstår som en kopi av åndsverket hans. Hughes reagerer med vantro på den forbløffende likheten.

- Jeg ble naturligvis sjokkert. Appen min har vært til salgs i over ett år med samme navn og ikon. Apple visste dette ettersom jeg tidligere har sendt programmet til dem, sier den forsmådde utvikleren til The Register.

Mannen sier videre at Apple-representanter ringte han opp i forkant av avslaget, for å fortelle at de var imponert over hva han hadde fått til.

Årsaken til at programmet likevel ikke fikk passere kontrollen ble oppgitt å være ulike bekymringer knyttet til sikkerhet, og det som fremstår som bruk av uautoriserte API-funksjonskall i iOS.

The Register påpeker ironien i at Apple selv er berømte for sitt kompromissløse forsvar av egne patenter og varemerker. Bare den siste tiden har selskapet anklaget Samsung for å ha stjålet teknologi til nettbrett og smartmobiler, og saksøkt Amazon for bruk av uttrykket «app store».

Greg Hughes er ikke den første utvikleren som opplever at egne programmer er gjort overflødige som følge av forbedringer i iOS 5. The Unofficial Apple Weblog (TUAW) ramser opp flere.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.