Knallår for Foxconn

Verdens største oppdragsprodusent jubler mer over Apple enn de gråter over Nokia.

Knallår for Foxconn
Oppmot halvparten av Foxconns omsetning stammer fra deres største kunde, Apple. Bilde:

Hon Hai Precision Industry, også kjent som Foxconn, har kunngjort regnskapstall for 2012. Selskapet er verdens største oppdragsprodusent av elektronikk. Blant annet framstiller de smartmobiler og nettbrett for Apple, og pc-er for HP og Dell.

For året 2012 nådde Foxconn en omsetning på 3900 milliarder taiwandollar (745 milliarder kroner) og et nettoresultat på 94,8 milliarder taiwandollar (18 milliarder kroner). Sammenliknet med 2011 økte omsetningen med 13 prosent, resultatet med 16 prosent.

Fjerde kvartal ble spesielt bra (Wall Street Journal skriver at kvartalstallene ikke ble lagt fram, de siteres derimot av både Financial Times og BBC), med 6 prosent omsetningsvekst til 1140 milliarder taiwandollar (218 milliarder kroner) og et rekordoverskudd på 37 milliarder taiwandollar (7,1 milliarder kroner).

Foxconns regnskapstall er nært knyttet til det globale salget av Apple-produkter. iPhone anslås å stå for 30 prosent av Foxconns omsetning, og andre Apple-produkter skal stå for opp mot 20 prosent.

Foxconn ble rammet av komponentmangel i perioder i 2012. Dette ble mer enn kompensert for av stor etterspørsel, kostnadskontroll, effektivitetsforbedringer, automatisering og flytting av produksjonsanlegg fra Shenzhen i det sørlige Kina til lavkostområder innenlands som Zhengzhou.

Foxconn har også tatt tiltak overfor leverandørkjeden, blant annet ved å kjøpe flere underleverandører.

Foxconn er børsnotert i Taipei. Selskapet har et datterselskap, Foxconn International Holdings (FIH), som er børsnotert i Hongkong, og som publiserte sine regnskapstall samtidig. FIH er verdens største oppdragsprodusent av mobiltelefoner: I tillegg til oppdrag for Apple er de tradisjonelt knyttet til merkevarer som Nokia og Motorola. FIH er for øvrig formelt registrert i skatteparadiset Caymanøyene, og tar sikte på å bytte navn til FIH Mobile for å unngå å forveksles med Foxconn.

Mens Foxconn jubler over Apple, gråter FIH over Nokia: Omsetningen i 2012 falt til 5,24 milliarder (US) dollar (30,4 milliarder kroner), fra 6,45 milliarder dollar (37,5 milliarder kroner) i 2011. Nettoresultatet endte på minus 316 millioner dollar (1,84 milliarder kroner) i 2012, etter pluss 73 millioner dollar (424 millioner kroner) i 2011.

Les mer om: