FORBRUKERTEKNOLOGI

Knalldyrt å dekke Norge med trådløst nett

iBand skal dekke de store norske byene med en ny trådløs teknologi, men det blir dyrt.

28. sep. 2006 - 10:17

Det relativt nystartede selskapet iBand lanserte i går sitt nye tilbud i det stille.

For 250 kroner i måneden skal Oslos innbyggere få tilgang til et trådløst nett med nedlastningshastigheter på en megabit i sekundet og en opplastningshastighet på 345 kilobit per sekund. Disse hastighetene skal dobles innen et år og om to år skal de økes til henholdsvis 5 Mb/s ned og 2 Mb/s opp.

    Les også:

Ifølge gründer og administrerende direktør, Patrick Robinson Clough, skal selskapet investere hele 120 millioner kroner i å bygge ut infrastrukturen for sin tjeneste i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. I resten av landet skal de forsøke å inngå avtaler med regionale aktører istedenfor å bygge selv.

Den høye investeringen skaper en stor risiko. iBand skal konkurrere i et marked med fallende priser, både fra etablerter aktører som mobilselskapenes 3G-nett, og kommende Wimax-nett. I tillegg åpnes det nå et WLAN-nett som dekker indre Trondheim.

Selskapet har ennå ikke hentet inn hele denne summen. I dag er det kun private investorer som er inne. En av de er James Julian Cooney, som blant annet skal ha bygd opp en tjeneste basert på samme teknologi i Australia. Clough vil ikke ut med hvor mye de i dag har fått på plass av investorpenger. I Brønnøysund er selskapet registrert med den lovpålagte minste aksjekapital på 100.000 kroner. Det sier imidlertid ingenting om hvor mye selskapet i realiteten har fått på plass av penger.

– Vi er i dag seks ansatte og vi skal vokse raskt til å bli 20 i Norge, sier Clough til digi.no.

Foreløpig er tjenesten kun tilgjengelig i Oslo. Totalt skal det settes opp 15 master som strekker seg fra Lillestrøm til Asker. Foreløpig skal det være en som står på toppen av Indeks-bygget på Solli plass.

iBurst-teknologien bruker frekvensen ved siden av 1800-frekvensen til GSM-nettet. Clouch forteller at de fikk tilslaget for lisensen for denne frekvensen for et år siden og at med denne lanseringen er Norge det første landet i Europa som tar i bruk teknologien.

Ifølge Wikipedia er iBurst en trådløs teknologi utviklet av det amerikanske selskapet Arraycom. Den går også under navnet High Capacity Spatial Divison Multiple Access (HC-SDMA) og er godkjent som en standard av ATIS (Alliance of Telecommunications Industry Solutions). Kyocera skal være den ledende leverandøren av iBurst-enheter.

Abonnementer hos iBand kan bruke tjenesten ved hjelp av tre forskjellige modemer. Den kommer som et PCMCIA-kort til bærbare maskiner, som et USB-tilkoblet modem og i en kontorutgave koples til Ethernet-utgangen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.