Knallharde anklager og foraktfulle svar

SCO-sjefen anklaget åpen kildekode-folket for allmenn åndsverkforakt, og høstet storm.

SCO-sjefen anklaget åpen kildekode-folket for allmenn åndsverkforakt, og høstet storm.

Den merkverdige såpeoperaen som begynte med at SCO Group saksøkte IBM for en million dollar fordi Linux angivelig inneholder opphavsrettsbeskyttet kode hentet fra Unix, gikk denne uken inn i fasen der aktørene bombarderer hverandre med åpne brev.

Den alltid aggressive SCO-sjefen Darl McBride tok initiativet tirsdag, med et åpent brev lagt ut blant annet på selskapets nettsted, under overskriften "Open Letter to the Open Source Community". Onsdag offentliggjorde to av fellesskapets førende skikkelser, Eric Steven Raymond og Bruce Perens, sin "Response to SCO's Open Letter", gjengitt blant annet på Linux Today.com. I går publiserte NewsForge.com et "Open letter to Darl McBride: Please grow up" underskrevet Linus Torvalds, og som virker ekte, ifølge kjennerne.

Temaet i brevet fra McBride er at grunnleggende åndsverkproblemer er en uavvendelig del av utviklingsmodellen til åpen kildekode. Denne påstanden er egnet til å provosere, og har ikke vært fremmet tidligere, ikke en gang i de heteste angrepene fra Microsoft. I Raymonds verk The Cathedral and the Bazaar,er vern av åndsverk et sentralt tema. Utviklere gir ikke fra seg opphavsrett selv de offentliggjør sin kildekode.

McBride krydrer dette temaet med insinuasjoner om at åpen kildekodebevegelsen står bak tjenestenektangrepene mot SCO, og med en direkte beskyldning om at Raymond nekter å oppgi navnet på opphavet til angrepet. McBride bruker magasinet ComputerWire som kilde for å beskylde Perens for å ha innrømmet at det finnes opphavsrettsbeskyttet Unix-kode i Linux. Han anklager en "Linux-utvikler betalt av SGI" for å ha fjernet copyrighterklæringen fra Unix-kode, og så overlatt resten av kildekoden til Linux. Han mener dette er et typisk tilfelle som viser hvor feilslått utviklingsmodellen til Linux er, og at åpen kildekode ikke duger for verken utviklere eller bedrifter.

McBride påstår at over en million kodelinjer er ulovlig kopiert fra Unix til Linux. Han krever at utviklingsmodellen til Linux må "fikses", og at åpen kildekodefellesskapet må "respektere og føye seg etter loven". Han følger opp dette med et krav om at åpen kildekodebevegelsen må forhandle med SCO, i stedet for å "fire off a 'rant'".

Svaret fra Raymond og Perens er skarpt avvisende og uttrykker utilslørt forakt for McBride: "Ditt tilbud om forhandlinger kommer etter en forvirret blanding av løgner, halve sannheter, unnvikelser, ærekrenkelser og fordreininger. Du må få til noe bedre enn det. Vi vil ikke innlate oss på å bygge et kompromiss med deg på et uærlig grunnlag."

De peker på at Raymond er takket offentlig av SCO for sitt inngrepen mot tjenestenektangrepet, og at han aldri har vist identiteten på den skyldige. De viser til at Torvalds konsekvent har avvist kodebidrag til Linux i tilfeller der det har heftet usikkerhet til opphavsretten, og avviser insinuasjonen om at hele åpen kildekodebevegelsen konsekvent stjeler andres kode. De peker på at det er langt enklere å kapre kode når kildekoden er lukket, enn når den er åpen. De avviser at det finnes noe tilfelle av ulovlig kodebruk i Linux, og at påstanden om at det skulle være over en million linjer med ulovlig kode, er matematisk umulig.

Til slutt oppfordrer de McBride til å spesifisere "fil for fil og linje for linje" hvor den ulovlig kopierte koden befinner seg, og hvorfor han mener koden skulle være ulovlig. De lover å fjerne det som måtte være ulovlig, og grave fram bevismateriale der de finner at McBride tar feil.

Brevet fra Linus Torvalds er langt kortere og mer humoristisk i sin forakt for McBride. Kjernen er at så lenge SCO nekter å oppgi hva de mener er ulovlig kopiert, er det ikke mulig å forhandle. Torvalds forsikrer at han venter "med avventende åndedrett" at McBride "faktisk vil gidde å fortelle oss hva du skravler om".

SCO har ennå ikke reagert på disse svarene. Kanskje var det heller ikke meningen?

Til toppen