JUSS OG SAMFUNN

Knallharde krav til norsk digital-TV

Regjeringen skal snart utlyse konkurranse for å bygge digital-TV nett. Kravet om å dekke alle i Norge skremmer trolig vekk Hermansens konkurrenter.

19. sep. 2001 - 13:06

Norge skal over på digitalt, interaktiv TV. Det ønsker både Stortinget og en samlet IT/tele/medie-bransje som ser for seg store nye muligheter.

En rekke forskjellige kabel og satelittselskaper tilbyr allerede eller planlegger å tilby digitale sendinger. Men i hvilken grad kundene kan motta andre selskapers sendinger og tjenester med sin leverandørs boks varierer sterkt. Foreløpig er det dessuten slik at det bare er Canal Digital som tilbyr TV 2. Stortinget har derfor bestemt at det skal bygges et digitalt, bakkebasert (mast-basert) TV-nett som du kan motta med en vanlig antenne. Mottak vil dog kreve en digital dekoder.

Nå kommer snart utlysningen på konsesjonen til digitalt bakkenett. Stortinget må utlyse konsesjon ut fra krav om fri konkurranse, men alle signaler tyder på at det bare blir en søker og det er Telenor.

For gjennom Kulturdepartementet og Samferdselsdepartementet stiller Stortinget et knallhardt krav.

- Dagens analoge sendenett dekker 99,8 prosent av befolkningen. Å skru av det analoge nettet før den samme befolkningen i en eller annen form har et digitalt tilbud er uaktuelt, sier Roy Kristiansen, sjef for medieavdelingen i Kulturdepartementet til digi.no.

Problemet er at kostnadene for å dekke de mest grisgrendte strøk er enorm. Telenors sjefstrateg på bredbånd, Erik Nord, forteller til digi.no at Telenor allerede har bygget deler av nettet. Med en håndfull master kan Telenor allerede dekke rundt halvparten av befolkningen.

Men så stiger kostandene. Nord forteller at det trengs rundt 1.000 master for å dekke "mesteparten" av befolkningen. Les: Telenor, TV 2 og NRK enige før jul

- Regnestykket for å bygge ut digitalt TV-nett i Norge er i utgangspunktet ikke akkurat noe strålende businesscase. Dette har med norsk geografi å gjøre. Danskene klarer seg med 100 sendemaster - her i Norge må vi ha minst 1.000, forteller Nord til digi.no.

Stemmer dette, vil neppe noen andre kaste seg inn i konkurransen med Telenor. For Tormod Hermansen har allerede de fleste mastene - at en ny aktør skulle komme inn og dekke landet på nytt med TV-master virker nesten utenkelig.

Kulturdepartementet holder likevel døren på gløtt for at de siste prosentene kan dekkes gjennom "alternative teknologier". En mulighet er å sende TV 2 og NRK-kanalene med satellitt til de siste fem prosentene.

De høye kravene ser ut til å ha skremt vekk konkurrenter som svensk-eide ViaSat.

- Foreløpig kjenner vi ikke til noen andre enn Telenor som har signalisert at de vil søke, sier Kristiansen til digi.no.

Utlysningen kommer kanskje allerede i løpet av oktober. Post- og teletilsynet skriver i disse dager på en utlysningstekst sammen med Statens Medieforvaltning. Den skal være klar 15. oktober, men er ikke departementene fornøyd, kan det gå med ekstrarunder.

Når det blir søknadsfrist, vil ikke Kristiansen spekulere på, men understreker at søkere skal få tid nok.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.