BEDRIFTSTEKNOLOGI

Knallsterkt fra Nokia

Nokia la fredag fram sitt beste resultat noen sinne: Overskuddet økte i 1998 med 75 prosent, mens salget økte med 51 prosent. Den kraftigste veksten kommer innenfor produksjon av mobiltelefoner.

Frode Eriksen
29. jan. 1999 - 12:52

At Nokia i dag skulle legge fram gode tall var ingen overraskelse, men at de så til de grader slo knock-out på analytikernes forventninger kom overraskende. Salget i 1998 endte på 79,23 milliarder finske mark, opp 51 prosent fra året før, mens driftsresultatet steg med hele 75 prosent til 14,79 milliarder mark.

Toppsjef i det finske teknoligiselskapet, Jorma Ollila, presenterte rekordresultatet. Salgsveksten overgikk selv Nokias egne forventninger, og gjør at selskaper tar markedsandeler i det konkurranseutsatte telemarkedet.

Europa står for 58 prosent av Nokias marked, mens tilsvarende andeler i Amerika og Asia/Oceania-området er 21 og 21 prosent. Selskapet erklærer seg som verdens største leverandør til GSM 1800 mobilnett, og den nest største til GSM 900 mobilnett.

Ollilas kommentar til resultatet er at selskapet styrket markedsposisjonen innenfor mange områder og det er all mulig grunn til å være fornøyd. At veksten i nye ordrer øker med 30 prosent gleder spesielt for finnene, som har hatt sterkest vekst innenfor produksjon av mobiltelefoner. Konsernet produserte 41 millioner terminaler i 1998, av et totalt salg i verden i 1998 på vel 163 millioner mobiltelefoner.

Ifølge Nokia-sjefen er det ingen grunn til å tro at Nokias mål om en veksttakt på mellom 25 og 35 prosent ikke skal oppfylles også i 1999.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra