Knalltall fra verdens største nettbutikk

Amazon.com øker både omsetning og overskudd.

Knalltall fra verdens største nettbutikk

Amazon.com øker både omsetning og overskudd.

Verdens største nettbutikk, Amazon.com, overrasket i går ved å publisere spesielt gode tall for fjerde kvartal.

Sammenliknet med fjerde kvartal 2007 økte omsetningen med 18 prosent til 6,7 milliarder dollar. Driftsresultatet sto stille på 272 millioner dollar: Uten valutasvingninger ville den økt med 10 prosent, sier selskapet. Korrigert for valutasvingninger er omsetningsøkningen 24 prosent.

Resultatet etter skatt økte med 9 prosent til 225 millioner dollar.

Tallene for fjerde kvartal er bedre enn det analytikerne hadde ventet. Samtidig er de relativt sett dårligere enn for 2008 under ett.

Fra 2007 til 2008 økte årsomsetningen med 29 prosent til 19,17 milliarder dollar. Driftsresultatet økte med 28 prosent til 842 millioner dollar, og resultatet etter skatt økte med 36 prosent til 645 millioner dollar.

I fjerde kvartal vokste omsetningen fra selskapets nettsteder i Storbritannia, Tyskland, Japan, Frankrike og Kina med 19 prosent til 3,07 milliarder dollar. Hadde man ikke målt i dollar, ville økningen vært 31 prosent. Omsetningen fra nettstedene i USA og Canada vokste med 18 prosent til 3,63 milliarder dollar. Den «utenlandske» omsetningen er med andre ord i ferd med bli like viktig som den nordamerikanske.

Toppsjef Jeff Bezos sier seg spesielt glad for den sterke etterspørselen etter Amazons e-bokleser Kindle i fjerde kvartal. I kvartalet økte antall titler beregnet på Kindle med 45 000 til 230 000: Det gjør «Kindle Store» til verdens største tittelsamling for e-bøker. Av de 112 titlene på New Yorks Times’ liste over bestselgende bøker, er 103 tilgjengelige for Kindle. Prisen på de nyeste titlene varierer fra rundt ti dollar og nedover, det vil si betydelig under det papirformatet koster leseren. I tillegg til bøkene er det kommet en rekke nye dagsaviser som Kindle-brukere kan laste ned direkte, blant dem Baltimore Sun og USA Today.

Ifølge Bezos fortsetter Kindle-eiere å kjøpe papirbøker: Det typiske skal være at en Kindle-leser kjøper 1,6 e-bøker for hver papirbok de bestiller fra Amazon. Kindle bidrar med andre ord til å øke det samlede boksalget ganske betraktelig.

Amazon er også optimistisk. Den offisielle forventningen til inneværende kvartal er en omsetning mellom 4,525 milliarder dollar og 4,925 milliarder. Det svare til en vekst mellom 9 og 19 prosent. Prognosen for driftsresultatet er ikke så god: mellom 125 millioner dollar og 210 millioner. Det innebærer en helgardering, mellom et fall på 37 prosent og en økning på 6 prosent.

Dette uttrykker at Amazon vil satse knallhardt på priskutt i et håp om styrke sin posisjon på markedet, og realisere sterkere gevinster når det økonomiske klimaet blir bedre. De kraftige priskuttene i forkant av julesalget bidro til å gjøre analytikerne skepsis til selskapets lønnsomhet. Amazon for eksempel 42 tommers plasma-tv-er fra henholdsvis Panasonic og Samsung til 699 dollar, mot vanlig listepris 999 dollar.

Da tallene og forventningen til inneværende kvartal ble kjent, økte Amazon-aksjen med 13 prosent.

Det ventes at Amazon kunngjør en ny versjon av e-bokleseren Kindle på et arrangement i New York 9. februar.

    Les også:

Til toppen