Knallvekst i video-konferanse

Bransjeanalytikeren Elliot Gold anslår at det ble solgt hele 73 prosent flere videokonferanse-enheter i tredje kvartal i år enn i fjor. Det er de små og rimelige systemene som står for veksten, mens store og dyre systemer ikke vokser så mye.

Bransjeanalytikeren Elliot Gold anslår at det ble solgt hele 73 prosent flere videokonferanse-enheter i tredje kvartal i år enn i fjor. Det er de små og rimelige systemene som står for veksten, mens store og dyre systemer ikke vokser så mye.

Elliot Gold i Telespan reagerer meget sterkt på uttalelser som har kommet fra videokonferanse-produsenten VTEL om at "markedet har tatt en pause fordi kundene vurdere overgang til IP-baserte systemer" (dette ble også påpekt i digi.no da VTEL sendte resultatvarsel 9. november).

- I finally blew my top yesterday after the VTEL analyst briefing suggesting that the videoconferencing industry wasn't growing, skriver Gold i en pressemelding torsdag kveld.

Tall som Telespan har samlet inn viser at de seks ledende leverandørene av videokonferanse-utstyr leverte 11.350 systemer i tredje kvartal 1998, en volumvekst på 73,2 prosent fra samme periode i fjor. Etter årets ni første måneder viser Telespans statistikk at det er levert 32.000 enheter, en vekst på 54,8 prosent fra fjoråret.

Det er imidlertid ikke alle systemer som selger like godt.

- Trenden er ganske klar nå. Nye "sub-10.000 dollar, easy-to-use" videokonferanse-enheter for møterom blir plukket opp av kjøperne og etterlater systemer i kjølvannet som er to til fire ganger dyrere, skriver Gold.

- Telespans data indikerer at den høyeste vekst-takten blir rapportert av produsenter som leverer set-top-løsninger med god funksjonalitet, mens det dårligste salget rapporteres av produsenter av dyre "stand-alone"-løsninger. Set-top markedet som i 1996 representerte ti prosent av markedet tar nå 50 prosent av salget verden over skriver Gold.

Ifølge Andrew W. Davis i Telespan er det tre trender som nå forklarer markedsutviklingen:

  • Gruppesystem-markedet er delt inn i "high end", tradisjonelle romsystemer, og en ny gruppe (set-top) videokonferanse-systemer. Dette siste segmentet er industriens "hot-spot" nå og har en lovende fremtid med 90 prosent av ytelsen til tradisjonelle systemer til 25 prosent av prisen. Disse nye systemene er også enklere å ta i bruk, hvilket reduserer behovet for teknisk assistanse og service.
  • Mens overgangen fra digitale telefonlinjer til LAN/Internett systemer har tåkelagt markedsanslagene flytter kundene over på systemer som fungerer på ISDN, men er klargjort for LAN/H.323 (IP red. anm.) i fremtiden.
  • Trenden fra det øvre sjiktet av markedet til set-top-utstyr skaper store omveltninger i distribusjonsmodellene. De leverandørene som kan styre salgskanalene og opprettholde produktmarginene vil være posisjonert til å overleve markedsendringene.

- Set-top-utstyret kan bli markedsgjennombruddet som mange leverandører har ventet på. Vi begynner å se kunder som kjøper set-top-utstyr som "six-packs" når de går over til bruk av videkonferanse i sine møterom, sier Andrew Davis.

Til toppen