RESULTATERFINANS

Knallvekst kan gi leveringsproblemer

Hvis en skal tro på bransje-prognosene bør man kjøpe speilrefleks nå. I sommer kan det være utsolgt.

17. apr. 2007 - 13:23

Digitale speilreflekskameraer har blitt enormt populære etter at kvaliteten har gått opp, samtidig som prisene har falt ned på et for mange overkommelig nivå.

I Europa forventes det en vekst på 55 prosent i salget, men det vil vokse enda raskere i Norge, spår IKT-Norge og Fotorådet. Deres prognose tilsier en vekst på hele 80 prosent i inneværende år. Det er gode nyheter for leverandørene, men de kan få et problem.

- En vekst på over 50 prosent vil fort kunne føre til leveringsproblemer, mener informasjonssjef Knut Førsund i Fotorådet.

Ifjor ble det solgt nesten 47.000 speilreflekskameraer, og med utgangspunkt i den europeiske prognosen betyr det at salget vil ende opp på cirka 72.000 i år. Det tallet blir imidlertid hele 84.000 når man legger Fotorådets egne prognose til grunn.

I følge en undersøkelse som Visendi gjorde for Fotorådet tidligere i år, opplyste imidlertid halvparten av de som hadde planer om å kjøpe nytt kamera i år, at de vil kjøpe speilrefleks.

Fotobransjen tror imidlertid ikke selv på at det er mulig at annet hvert solgte kamera vil være speilrefleks, selv om prisene har falt. I fjor ble det totalt solgt 478.000 kameraer, og da var bare hvert tiende speilrefleks.

Bestillinger fra norske importører må gjøres i god tid, og Fotorådet tror ikke at noen tar sjansen på å brenne inne med store lagre, fordi nye modeller lanseres med korte mellomrom. De er derfor bekymret for at det kan bli leveringsproblemer i tiden fremover.

Canon og Nikon deler mesteparten av markedet for speilreflekskameraer mellom seg, men en lang rekke andre leverandører som Pentax, Olympus, Fujifilm, Sony, Leica, Panasonic, Sigma og Samsung selger også speilreflekskameraer i det norske markedet.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.