BEDRIFTSTEKNOLOGI

Knapphet hemmer Apple

Mangel på nøkkelkomponenter hindrer Apple Computer i å dekke etterspørselen etter populære modeller. Knappheten vil påvirke Apples kvartalsresultater.

Jens Kanden
20. juni 1997 - 18:21

Det er særlig de populære modellene Power Mac 8600 og PowerBook 3400 som Apple har hatt problemer med å levere nok av. Begge produktene er kostbare og gir Apple godt dekningsbidrag. Det tapte salget gjør derfor relativt store utslag på Apples bunnlinje.

- Vi har hatt problemer med å levere high-end-produkter, men vi er endelig forbi det stadiet, uttalte Guerriono De Luca, markedsdirektør i Apple Computer, til San Francisco Chronicle.

En undersøkelse gjennomført av markedsanalysebyrået First Call, viser at et snitt av to dusin analytikere, venter et kvartalstap på rundt 60 millioner dollar. Estimatene varierte fra $10 millioner til $120 millioner.

På grunn av Apples manglende evne til å dekke etterspørselen ventes et større Apple-tap enn snittet fra analytikerne.

Flere store Mac-forhandlere i USA melder at Power Mac 8600 ikke var tilgjengelig før utover i mai, fordi Motorola ikke kunne levere nok PowerPC-prosessorer. PowerBook 3400 ble forsinket fordi en designfeil gjorde at minnet - i enkelte tilfeller - falt ut av minnebrønnen.

I juni meldes det om kraftig oppsving i Apple-salget fordi Apple har vært bedre i stand til å dekke etterspørselen. Det store spørsmålet er hvor mange high-end-enheter Apple er i stand til å levere i kvartalets to siste uker, noe som vil ha stor innvirkning på kvartalsresultatet.

Leveringsproblemene har gjort det lettere for Mac-klonemakerne å ta andeler fra Apple, og på kort sikt er det et problem for selskapet. På lang sikt, derimot, er det til fordel for Apple fordi selskapets plattform under ett blir styrket.

International Data Corp. forventer at Apple vil selge 350.000 enheter i inneværende kvartal, som representerer fem prosent av det totale PC-salget i USA. Det er en nedgang fra 410.000 enheter - 6,8 prosent av det totale PC-salget - i samme kvartal i 1996. Det totale salget av Mac-systemer i kvartalet, inklusive Mac-kloner, forventes å nå 469.000 enheter i inneværende kvartal, som representerer 6,6 prosent av det forventede PC-salget i USA.

Analytikere ser en kraftig oppsving i Mac-salget utover høsten hvis Apple er i stand til å bygge og levere nok maskiner. Mange kjøpte Mac i 1991 og 1992 da maskiner som LC, Quadra 950 og den opprinnelige PowerBook-en var i skuddet. En vesentlig andel av disse Mac-brukerne forventes å kjøpe nye maskiner i løpet av året.

Dataquest har anslått at Apple vil selge 2,1 millioner maskiner i 1997 - en oppsving fra 2,0 millioner maskiner i 1996. Allikevel er det et stykke igjen til rekordåret 1995, da Apple solgte 2,5 millioner maskiner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.