ANALYSER

Knapt noen er uberørt av svikt i brikkesalget

- Men nå er bunnen nådd, mener iSuppli.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. juni 2009 - 08:08

Den globale omsetningen av halvlederprodukter falt med 18,8 prosent, fra 54,5 milliarder dollar til 44,3 milliarder dollar, fra fjerde kvartal i fjor til først kvartal i år. Det mener analyseselskapet iSuppli. Fallet startet for alvor i tredje kvartal i fjor. Omsetningen har siden da blitt redusert med 36,2 prosent. Men det er enda lenger siden forrige topp i omsetningen. Den fant sted i tredje kvartal 2007.

- Av de mer enn 130 halvleder-leverandørene iSuppli følger hvert kvartal, har bare seks greid øke omsetningen fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år, sier Dale Ford, sjef for markedsinnsikt i iSuppli, i en pressemelding.

- Blant disse seks leverandørene var det fire som bare økte omsetningen mellom 1 og 3 prosent.

Målt i dollar har fallet i omsetningen til de amerikanske leverandørene vært på 30,8 prosent siden tredje kvartal i fjor. Tilsvarende tall for de europeiske leverandørene har vært på hele 44,5 prosent, mens det gikk neste like dårlig for de japanske leverandørene, som har opplevd et fall i omsetningen på 43,5 prosent i snitt.

Tar man i stedet utgangspunkt i mer lokale valutaer, reduseres fallet i omsetning for de europeiske leverandørene til 36,1 prosent, målt i euro. For de japanske selskapene er svikten enda større målt i yen enn i dollar. Målt i yen har fallet i omsetningen siden tredje kvartal i fjor vært på nesten 51 prosent, ifølge iSuppli.

Bunnen nådd

iSuppli mener dog at første kvartal i år representerer bunnen og at omsetningen i fjerde kvartal i år vil være høyere enn omsetningen i fjerde kvartal i fjor.

Analyseselskapet forventer en vekst på 7,1 prosent i andre kvartal, på 10,4 prosent i tredje kvartal og 4,9 prosent i fjerde kvartal i år.

iSuppli trekker fra ett selskap som gjør det spesielt bra i disse vanskelige tidene. Det er taiwanske MediaTek som har økt omsetningen med 10 prosent fra fjerde kvartal i fjor til først kvartal i år, men også sammenlignet med første kvartal i fjor.

Utviklingen i halvledermarkedet. Tall fra iSuppli Corporation.
Utviklingen i halvledermarkedet. Tall fra iSuppli Corporation.
Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.