Knudsen lover enklere domene-regler i år

Regjeringen, med Grete Knudsen i spissen, har lovet Stortinget at ny domenepolitikk skal være på plass i år, men det er ikke sikkert tidsfristen holder.

Regjeringen, med Grete Knudsen i spissen, har lovet Stortinget at ny domenepolitikk skal være på plass i år, men det er ikke sikkert tidsfristen holder.

Endringene av de strenge norske reglene for registrering av Internett-adresser trekker ut i tid. Nye regler var egentlig klare til innføring i februar i år, men så kastet Post- og teletilsynet seg inn i debatten.

Les hva digitoday.no skrev i desember i fjor: Norsk adresse-kappløp utsatt.

I mellomtiden har den norske IT-bransjen i stadig større grad tatt i bruk .com for å sikre seg adressene de ønsker seg. Post- og teletilsynet er ferdig med sitt arbeid. Nå ligger saken hos Samferdselsdepartementet som ikke kan svare på når reglene er ferdige. Men for noen uker siden kom Nærings- og handelsminister Grete Knudsen med et løfte etter å ha samrådet seg med Samferdselsminister Terje Moe Gustavsen.


I et svar på et spørsmål fra Per Christian Foss (Høyre) i Stortingets spørretime, svarer Grete Knudsen:

"Det er en viktig oppgave for Regjeringen å få iverksatt en revidert politikk for tildeling av domenenavn så snart som mulig, og senest innen utløpet av dette året."

Men denne fristen skal holde hardt. Mye tyder på at kalenderen vil vise minst januar før norske bedrifter kan registere 15 adresser hver.

- Vi er i sluttfasen av vår behandling, men av praktiske grunner må vi varsle en måned før vi faktisk åpner for registering med nye regler. Jeg kan derfor ikke angi noen tidsplan, sier Eva Hildrum, ekspedisjonssjef i Samferdselsdepartementet, til digitoday.no.

Hildrum forteller at Samferdselsdepartementet ikke har noen viktige innvendiger mot forslaget fra Post- og teletilsynet, men at man arbeider med organiseringen av blant annet klagemuligheter.

Knudsens brev til Stortinget stadfester blant annet en viktig detalj i de kommende reglene:

"Det vil være den enkelte søker som selv på forhånd får ansvaret med å forsikre seg om at man ikke krenker andres rettigheter ved å få registrert et domenenavn. En manuell forprøving opp mot ulike rettighetsregistre ville blant annet medføre lang behandlingstid per søknad og høyere registreringskostnader, og anses som uhensiktsmessig."

Knudsen er også åpen for mulighetene til at bedrifter skal få registere flere enn 15 adresser hver: "Det varsles allerede nå at Regjeringen etter en viss tid, og senest etter ett år, vil vurdere ytterligere liberaliseringer dersom det viser seg å være behov for det."

Til toppen