Knusende dom over Tele2s UMTS-planer

Tele2 hevder at nye typer svenske antenner vil redusere kostnadene for deres UMTS-nett dramatisk. Men PT-sjef Willy Jensen kaller det et eventyr.

digi.no avslørte tirsdag denne uken at selskapet ikke har gitt opp å bygge et UMTS-nett slik mange hadde trodd. Selskapet utsatte utbyggingen med vilje i påvente av ny teknologi som skal redusere kostnadene vesentlig. Vi skal åpne UMTS-nett i februar eller mars, sa Jarnheimer til digi.no. Tele2 vil ikke fortelle hva teknologien heter eller hva den går ut på. Men den vil redusere antall master Tele2 trenger å bygge med minst 30 prosent, sier Tele2s Norge-sjef Markus Täkte.


Men Post- og teletilsyn-sjef Willy Jensen tror åpenbart ikke på Tele2s forklaring på hvorfor de har utsatt byggingen og at teknologien er en realitet.

- Joda, vi har hørt eventyret om de nye antennene, men har ikke latt oss overbevise, sier Willy Jensen til digi.no.

En ringerunde i bransjen kan digi.no avsløre både hva teknologien går ut på og hvem Tele2 kanskje forhandler med.

Det skal være svenske Radio Components, forteller en sentral kilde. Tele2 skal ha utført tester med selskapets antenner, men de er ikke klare for produksjon. Lite er kjent om selskapet, men Siemens og Nokia arbeider med lignende teknologi.

Siemens vil ikke kommentere om de forhandler med Tele2 eller ei. Men Bodil Errig, fagsjef på UMTS-radio hos Siemens Norge, forteller om selskapets arbeid med såkalte adaptive antenner.

Kort forklart gir adaptive antenner mulighet til å lage skjeve dekningssoner, i motsetning til en vanlig sone som i flatt landskap er sirkulær rundt UMTS-masten.

- Adaptive antenner reduserer ikke antall basestasjoner så mye, de gir økt båndbredde til brukere lengre unna, forklarer hun. De er en forbedring, ikke en revolusjon. Vi har demonstrert teknologien på våre laboratorier i Tyskland, men den kommer ikke i salg før i løpet av 2003, forteller hun til digi.no.

I tillegg til Siemens, jobber også Nokia med adaptiv antenne-teknologi. Selskapet kaller teknologien for "Smart Radio".

- Ved å sette opp fire antennehoder på en mast i stedet for to, kan vi øke rekkevidden og dermed redusere antall master med rundt 30 prosent, forteller Morten Græsli, administrerende direktør i Nokia Norge til digi.no.

Dette matcher altså hva Tele2 påstår.
- Vi har pilotprosjekter på bruk av Smart Radio i Finland, men teknologien kommer ikke i salg før i august. Telenor og Netcom har intensjoner om å ta den i bruk i sine UMTS-nett, forteller Græsli.

Til toppen