Knuser mobiler og data for millioner

Knuser mobiler og data for millioner

Politiet knuser mobiltelefoner, datautstyr og andre verdigjenstander for millioner av kroner hvert år, skriver Bergens Tidende.

- Årsaken er at vi ikke vil selge gjenstander som kan inneholde privat informasjon, sier politiførstebetjent Dagfinn Stokken. Utstyret kan stamme fra tyverier eller være hittegods som politiet ikke finner eieren til. Noe selges på hittegodsauksjon, men det meste blir ødelagt. På landsbasis er det snakk om verdier for millioner av kroner, sier Stokken.

Politiet mener det blir for dyrt og arbeidskrevende å sørge for å fjerne all informasjon som kan ligge på mobiler og PC-er.

Eieren av et firma som driver med datahjelp, Emil Johnsen, mener det er unødvendig å ødelegge brukbart utstyr. Informasjon kan fjernes ved å bytte harddisk eller ved at fagfolk sletter innholdet på harddisken, sier han. Han anslår kostnadene ved slike operasjoner til mellom 200 og 1.000 kroner.

Arild Hermstad i Fremtiden i våre hender mener det er ekstremt dårlig ressursutnyttelse å ødelegge fullt brukbart utstyr. Han peker på at slikt utstyr også kan sendes ut av landet til folk som trenger det.

Til toppen