RESULTATERFINANS

Knusktørt i svensk såkornmarked

I år har risikokapitalmarkedet i Sverige havarert fullstendig. Investeringene i oppstartselskaper har rast 75 prosent det siste kvartalet. Det viser en undersøkelse foretatt av Vision.

Sigvald Sveinbjørnsson
27. apr. 2001 - 13:42

I det siste kvartalet i fjor ble det investert 4,2 milliarder svenske kroner i oppstartselskaper i Sverige. I årets første kvartal ble det bare investert 1,2 milliarder svenske kroner.

Det later til at pengene har tatt helt slutt i det svenske venture-markedet, det markedet som finansierer oppstartselskaper med særdeles høy risiko.

Vision sine tall viser at bare halvparten så mange selskap fikk kapital i årets første kvartal, enn ved fjorårets siste. ( 43 i år og 99 i siste kvartal i fjor). Men disse selskapene må dele en pengepott som er krympet med en fjerdedel. Dette innebærer at selskapene får langt mindre penger, hvis de er så heldige å få.

Vision skriver også at de fleste venture-selskapene i Sverige ble startet opp nettopp mellom 1999 og 2000. Selskapene brente store deler av sine fonds på selskaper, som man skulle gjøre en rask og særdeles profittabel exit på den dagen de ble børsnotert.

Mye tyder på at de tradisjonelle venture-fondene igjen kommer på banen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.