TELEKOM

Koalisjon kan gi nytt, norsk 3G-nett

Tele2 og Network Norway må skaffe seg en 3G-mulighet, men det finnes bare to muligheter.

27. sep. 2007 - 08:41

I går offentliggjorde to av de største tele-utfordrerne her i Norge at de går sammen om å bygge ut et nytt mobilnett.

Network Norway har allerede begynt, men får nå med seg Tele2 og deres rundt 400.000 mobilkunder. Sammen blir de den første alvorlige utfordreren til Telenor og Netcom.

Men de to samarbeids-partnerne mangler en viktig bit: De kan bare bygge ut et GSM-nett, for disse fantes det mange ledige av. Slik er det ikke med 3G-lisenser.

Er det ikke så viktig med 3G og data enda, er det i taletrafikken mesteparten av inntektene ligger fremdeles, spør digi.no.

- Nei, datatrafikken vokser fort og vi ønsker oss en 3G-løsning, sier Haakon Dyrnes, Tele2-sjef i Norge, til digi.no.

Og han bekrefter at det da bare finnes to muligheter: Den ene er å be Samferdselsdepartementet om å få søke på den gjenværende, ledige 3G-lisensen. Departementet delt i 2000 ut fire lisenser, men to ble gitt tilbake og så ble den ene kjøpt av svenske 3/Hi3G.

Departementet gjorde et nytt forsøkte å selge lisensen i fjor, men da var ingen av aktørene finansielt sterke nok til å satse. Dyrnes signaliserer at det er nå Tele2 og Network Norway.

Dyrnes forteller at selv om det ikke konsesjonen er utlyst på nytt, kan man trolig ved å henvende seg til departementet, kunne få startet en budrunde.

Men det er en annen mulighet: For MTU, den fjerde GSM-lisenseieren i Norge, har lenge diskutert et samarbeid med svenske 3. 3 har en 3G-lisens, men har aldri kommet i gang med utbyggingen, selskapet sliter nok å finansiere den med de store tapene Sverige og Danmark gir.

– Vi er i dialog med 3 for å bygge nettet sammen med dem, fortale MTU-sjef Stein Matre til digi.no i mai.

    Les også:

Partene har snakket sammen gjennom hele året og nå viser det seg at 3 ikke bare har snakket med MTU. For på spørsmål fra digi.no, bekrefter Tele2-sjefen at også de snakker med 3.

- Vi vurderer alle alternativer, bekrefter Dyrnes.

Hvor lenge 3, Tele2 og Network Norway har diskutert et samarbeid vil ikke Dyrnes si noe om og han vil heller ikke røpe partene sliter med å bli enige om.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.