Koble «retina»-skjermen til pc-en

Artig «hack» for den som er stødig med loddebolten.

Koble «retina»-skjermen til pc-en
Mye informasjon på et lite areal. Her vises et satellittbilde fra Google Maps på den 9,7 tommer store skjermen etter at den har blitt koblet til en pc. Bilde: Andrzej Surowiec

Apple kom i mars i fjor med en ny iPad hvor den største nyheten var en skjerm med så høy oppløsning av det ikke skal være mulig å for mennesker å skjelne de enkelte pikslene ved typisk brukeravstand. Apple kaller dette for «Retina Display». Skjermen er på 9,7 tommer og har en oppløsning på 2048×1536 piksler.

En slik skjerm kan være attraktiv også for bruk sammen med helt vanlige pc-er. Det mener i alle fall den polske studenten Andrzej Surowiec, som ved hjelp av en loddebolt og noen få komponenter har greid å koble sammen en pc med en slik skjerm.

Det vil kanskje overraske noen, men det aktuelle skjermpanelet er ikke eksklusivt for Apple og kan kjøpes fritt. Det produseres av LG og benyttes ifølge Surowiec også i noen kinesiske nettbrett.

Surowiec bestilte selv panelet via eBay for 55 dollar. Da ble det levert fra Kina.

Det Surowiec håpet på, var at eDisplayPort-kontakten til panelet skulle være kompatibel med et vanlig DisplayPort-grensesnitt, slik man finner på mange moderne pc-skjermkort.

Surowiec fikk det til, ved hjelp av et egendesignet kretskort, en Molex-kontakt, noen motstander, en spenningsomformer og diverse kabler. Komponentkostnaden skal ha vært på totalt 70 dollar, og Surowiec opplyser at han er svært fornøyd med resultatet.

Kretskortet som Andrzej Surowiec for å koble «Retina »-skjermen til DisplayPort-utgangen på en pc.
Kretskortet som Andrzej Surowiec for å koble «Retina »-skjermen til DisplayPort-utgangen på en pc. Bilde: Andrzej Surowiec

Skjema over kretsene og layouten til kretskortet har Surowiec offentliggjort her, slik at også andre kan følge oppskriften. Filene kan åpnes i verktøyet Eagle.

Fotografiene i saken er gjengitt etter avtale med Andrzej Surowiec.